Μπαρμπούνι με κους κους μπουρδέτο

Αρωματικό μπαρμπούνι μαριναρισμένο σε καπνιστή πάπρικα με ένα διαφορετικό κους κους που θυμίζει μπουρδέτο

Share:

Υλικά

Για το μπαρμπούνι
3 μικρά μπαρμπούνια
αλάτι
καπνιστή πάπρικα
ελαιόλαδο

Για το κους κους
150g κους κους (εδώ έχει
χρησιμοποιηθεί από βουβαλίσιο
γάλα)
1 κρεμμύδι ξερό
½ σκελίδα σκόρδο
100g κόκκινο κρασί
250g ζωμό ψαριού (από τα
κόκκαλα του μπαρμπουνιού)
καπνιστή πάπρικα
2 λάιμ
30g παρμεζάνα
30g βούτυρο
25g ελαιόλαδο

Tip

Το μπουρδέτο είναι μια παραδοσιακή κερκυραϊκή συνταγή. Συνήθως φτιάχνεται με σκορπίνες και έχει πικάντικη γεύση που οφείλεται στην καπνιστή πάπρικα.

Για το μπαρμπούνι
3 μικρά μπαρμπούνια
αλάτι
καπνιστή πάπρικα
ελαιόλαδο

Για το κους κους
150g κους κους (εδώ έχει
χρησιμοποιηθεί από βουβαλίσιο
γάλα)
1 κρεμμύδι ξερό
½ σκελίδα σκόρδο
100g κόκκινο κρασί
250g ζωμό ψαριού (από τα
κόκκαλα του μπαρμπουνιού)
καπνιστή πάπρικα
2 λάιμ
30g παρμεζάνα
30g βούτυρο
25g ελαιόλαδο

Το μπουρδέτο είναι μια παραδοσιακή κερκυραϊκή συνταγή. Συνήθως φτιάχνεται με σκορπιίνες και έχει πικάντικη γεύση που οφείλεται στην καπνιστή πάπρικα.

Εκτέλεση

Μπαρμπούνι

  • Καθαρίζουμε τα μπαρμπούνια από τα λέπια, τα βράγχια και το στομάχι (ή ζητάμε από τον ψαρά μας να το κάνει για εμάς!).
  • Φιλετάρουμε ανοίγοντας τα από την πλευρά της κοιλιάς και κρατώντας ενωμένη τη ράχη.
  • Αφαιρούμε τα αγκαθάκια με ένα τσιμπιδάκι.
  • Μαρινάρουμε με αλάτι, και καπνιστή πάπρικα και κρατάμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα θέλουμε να σερβίρουμε.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τοποθετούμε τα μπαρμπούνια με την πλευρά του δέρματος στον πάτο του τηγανιού.
  • Τσιγαρίζουμε για 2’ περίπου, γυρνάμε πλευρά τα ψάρια, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε ½ με 1 λεπτό να μαγειρευτούν με τη φωτιά που έχει απομείνει.
Καθαρίζουμε

Φιλετάρουμε, Βγάζουμε τα αγκαθάκια και αλατίζουμε
Πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα
Τσιγαρίζουμε

Κους κους

  • Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρό καρέ το κρεμμύδι.
  • Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρό καρέ το σκόρδο.
  • Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, ελαιόλαδο, τόσο που να καλύψει ελαφρά τον πάτο της κατσαρόλας.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  • Τσιγαρίζουμε για 3-4’. Προσθέτουμε το κους κους και το καβουρδίζουμε για άλλα 2-3’. Προσθέτουμε ½ κ. γ. καπνιστή πάπρικα.
  • Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό.
  • Συμπληρώνουμε και μαγειρεύουμε το κους κους με ζωμό ψαριού σταδιακά, ενώ ανακατεύουμε διαρκώς με μια ξύλινη σπάτουλα σαν να κάνουμε ένα ριζότο.
  • Μόλις φτάσουμε στα 2/3 του ψησίματος του ζυμαρικού (να κρατάει σχετικά ο κόκκος), βάζουμε την τελευταία κουταλιά ζωμού, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα.
  • Σκεπάζουμε με καπάκι για 1′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε πάλι με τη σπάτουλα ώστε να χυλώσει και να ενσωματωθεί η παρμεζάνα και το βούτυρο.
  • Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και ξύσμα από 2 λάιμ.
Τσιγαρίζουμε κρεμμύδι, σκόρδο
Καβουρδίζουμε

Προσθέτουμε καπνιστή πάπρικα
Σβήνουμε με κόκκινο κρασί
Μαγειρεύουμε με ζωμό ψαριού