Στη διάρκεια της πάχυνσης, οι τροφές διανέμονται από αυτόματα συστήματα ταΐσματος σε διαστήματα 2 ωρών από τις 08.00 έως τις 20.00. Για τα μικρά ψάρια (1-3 g), γίνεται με το χέρι, χρησιμοποιώντας αυξανόμενα σταδιακά και ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών, ποσοστά τεχνητών ιχθυοτροφών που αποτελούνται από σωματίδια 1,50-3mm βαδίζοντας προς μεγαλύτερα ψάρια. Ο διαχωρισμός κατά μέγεθος (διαλογή) είναι απαραίτητος τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές ανά κύκλο, για την ευζωία της ανάπτυξης και για να προληφθεί ο κανιβαλισμός.
Αναρωτιέμαι όπως πολλοί από εμάς νομίζω για τα φάρμακα και τις ασθένειες που μπορεί να χρειαστεί το κοπάδι και μαθαίνω πως
τα ψάρια νεαρής ηλικίας είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις, μέχρι να μεγαλώσουν εκτρέφονται σε χερσαίες εγκαταστάσεις, όπου το νερό καθαρίζεται διαρκώς από δυνητικά παθογόνα. Όταν μεγαλώσουν αρκετά και εμβολιαστούν, τότε και μόνο τότε μεταφέρονται στις θαλάσσιες μονάδες εκτροφής.
Σε κάθε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας το έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό παρακολουθεί στενά τον πληθυσμό των ψαριών και αναγνωρίζει αμέσως την κατάσταση της υγείας τους και τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Οι πρακτικές εκτροφής τους, που συμμορφώνονται πιστά στο πρότυπο Fish From Greece, και η συνεχής αξιολόγηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, εξασφαλίζουν την καλή τους διαβίωση.
Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι πως σε αντιδιαστολή με όσα έχουμε συνηθίσει ν’ακούμε, τα ψάρια δεν χρειάζονται ορμόνες ή αυξητικές ουσίες καθώς μεγαλώνουν με γρήγορους ρυθμούς και φτάνουν πολύ σύντομα σε ικανοποιητικό μέγεθος.
Υπάρχουν 5 είδη ψαριών υδατοκαλλιέργειας, αυτά είναι:
- Τσιπούρα
- Λαβράκι
- Κρανιός (ήμουν πεπεισμένος πως πρόκειται για το μυλοκόπι ή αλλιώς Παντελή, κι όμως δεν είναι το ίδιο αλλά συγγενές ψάρι που παραμένει μικρότερο σε μέγεθος από τον κρανιό)
- Φαγκρί
- Μαγιάτικο
Καταλήγω πως πολλές φορές δαιμονοποιούμε και στοχοποιούμε πράγματα και καταστάσεις, χωρίς ίσως να ξέρουμε τα πάντα γύρω από αυτά. Δεν υπάρχει ψάρι φρέσκο ή υδατοκαλλιέργειας, τις περισσότερες φορές μάλιστα ένα ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας έχει φτάσει πιο σύντομα και με πιο σωστούς κανόνες στον πάγκο του ψαρά μας. Όλα για μένα έχουν θέση στο τραπέζι μας αρκεί να έχουμε την όρεξη να ανακαλύψουμε σωστούς τρόπους να τα διαχειριστούμε.
Aν θέλετε λοιπόν να δείτε και να απολαύσετε συνταγές που έχω δημιουργήσει και μοιραστεί με την ΕΛΟΠΥ, follow the link.