Πιάσαμε Λαβράκι

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει στην καθημερινότητά μας αυτή την έκφραση.

Και μπορεί η βάση της να είναι αλληγορική, εμείς όμως μάθαμε τα πάντα για το πως γεννιέται, πως μεγαλώνει, πως ζει και πως φτάνει στον ψαρά μας.

Βόλτα λοιπόν σε μια από τις ιχθυοκαλλιέργειες της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) μαζί με ανθρώπους που γνωρίζουν τα πάντα  γύρω από το ψάρι και μας καθοδηγούν, ενώ μας εξηγούν συνάμα, κατά τη γνώμη τους που υπερτερεί το φρέσκο Ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας.

Ξεκινάμε από το που…..

Οι περιοχές της ιχθυοκαλλιέργειας επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή: Τα βασικά κριτήριά τους είναι να βρίσκονται μακριά από αστικά κέντρα, βιομηχανικές και τουριστικές ζώνες, σε περιοχές κατάλληλες για αποκλειστική χρήση από ιχθυοκαλλιέργειες. Οι κλωβοί μέσα στους οποίους μεγαλώνουν τα ψάρια τοποθετούνται σε περιοχές με μεγάλα βάθη και με ισχυρά ρεύματα, τα οποία εξασφαλίζουν τόσο την ανανέωση όσο και την επαρκή οξυγόνωση του νερού.

Ρωτάω πως αναπαράγονται, πως μεγαλώνουν και πως τρέφονται

Συνήθως κάθε εκκολαπτήριο έχει τη δική του μονάδα γεννητόρων, όπου οι  γεννήτορες  διαφόρων ηλικιακών ομάδων, από αρσενικά και θηλυκά, διατηρούνται σε ξεχωριστό χώρο. Απελευθερώνουν αυθόρμητα σπέρμα και ωάρια στο νερό όπου γίνεται η γονιμοποίηση. Στις τσιπούρες ο έλεγχος της αναλογίας φύλου στις δεξαμενές ωοτοκίας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις επειδή γίνεται αντιστροφή του φύλου που καθορίζεται από τη φυσιολογία του είδους και κοινωνικά, δηλαδή από την αναλογία θηλυκών / αρσενικών στο νερό. Η τσιπούρα παρουσιάζει πρωτανδρικό ερμαφροδιτισμό, δηλαδή τον πρώτο χρόνο ζωής της είναι αρσενικό και σταδιακά παρουσιάζεται αντιστροφή του φύλλου και τα ψάρια γίνονται θηλυκά, αυτό γίνεται σταδιακά ώστε πάντα να υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άτομα και η αναπαραγωγή του είδους να μην κινδυνεύει. Το λαβράκι είναι γονοχωριστικό από την αρχή, τα ψάρια γεννιούνται  είτε αρσενικά είτε θηλυκά.

Τα ψάρια στο εκκολαπτήριο μεγαλώνουν σε συνθήκες όπως  θα ήταν στη φύση, δηλαδή σε νερό θαλασσινό που αντλείται κατευθείαν από τη θάλασσα και καθαρίζεται με φίλτρα και  UV, με θερμοκρασίες και οξυγόνο όπως τη φύση και μάλιστα στα εκκολαπτήρια / ιχθυογεννητικούς  σταθμούς η τροφή τους γίνεται με ταυτόχρονη καλλιέργεια φυκιών (φυτοπλαγκτόν) και  ζωοπλαγκτόν (rotifers και artemia) ώστε να τρέφονται με ότι θα τρέφονταν στη θάλασσα.

Στη διάρκεια της πάχυνσης, οι τροφές διανέμονται από αυτόματα συστήματα ταΐσματος  σε διαστήματα 2 ωρών από τις 08.00 έως τις 20.00. Για τα  μικρά ψάρια (1-3 g), γίνεται με το χέρι, χρησιμοποιώντας αυξανόμενα σταδιακά και ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών, ποσοστά τεχνητών ιχθυοτροφών που αποτελούνται από σωματίδια 1,50-3mm βαδίζοντας προς  μεγαλύτερα ψάρια. Ο διαχωρισμός κατά μέγεθος (διαλογή) είναι απαραίτητος τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές ανά κύκλο, για την ευζωία της ανάπτυξης και για να προληφθεί ο κανιβαλισμός.

Αναρωτιέμαι όπως πολλοί από εμάς νομίζω για τα φάρμακα και τις ασθένειες που μπορεί να χρειαστεί το κοπάδι και μαθαίνω πως

τα ψάρια νεαρής ηλικίας είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις, μέχρι να μεγαλώσουν εκτρέφονται σε χερσαίες εγκαταστάσεις, όπου το νερό καθαρίζεται διαρκώς από δυνητικά παθογόνα. Όταν μεγαλώσουν αρκετά και εμβολιαστούν, τότε και μόνο τότε μεταφέρονται στις θαλάσσιες μονάδες εκτροφής.

Σε κάθε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας το έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό παρακολουθεί στενά τον πληθυσμό των ψαριών και αναγνωρίζει αμέσως την κατάσταση της υγείας τους και τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Οι πρακτικές εκτροφής τους, που συμμορφώνονται πιστά στο πρότυπο Fish From Greece, και η συνεχής αξιολόγηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, εξασφαλίζουν την καλή τους διαβίωση.

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι πως σε αντιδιαστολή με όσα έχουμε συνηθίσει ν’ακούμε, τα ψάρια δεν χρειάζονται ορμόνες ή αυξητικές ουσίες καθώς μεγαλώνουν με γρήγορους ρυθμούς και φτάνουν πολύ σύντομα σε ικανοποιητικό μέγεθος.

Υπάρχουν 5 είδη ψαριών υδατοκαλλιέργειας, αυτά είναι:

  •  Τσιπούρα 
  • Λαβράκι
  • Κρανιός (ήμουν πεπεισμένος πως πρόκειται για το μυλοκόπι ή αλλιώς Παντελή, κι όμως δεν είναι το ίδιο αλλά συγγενές ψάρι που παραμένει μικρότερο σε μέγεθος από τον κρανιό)
  • Φαγκρί
  • Μαγιάτικο

Καταλήγω πως πολλές φορές δαιμονοποιούμε και στοχοποιούμε πράγματα και καταστάσεις, χωρίς ίσως να ξέρουμε τα πάντα γύρω από αυτά. Δεν υπάρχει ψάρι φρέσκο ή υδατοκαλλιέργειας, τις περισσότερες φορές μάλιστα ένα ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας έχει φτάσει πιο σύντομα και με πιο σωστούς κανόνες στον πάγκο του ψαρά μας. Όλα για μένα έχουν θέση στο τραπέζι μας αρκεί να έχουμε την όρεξη να ανακαλύψουμε σωστούς τρόπους να τα διαχειριστούμε.

Aν θέλετε λοιπόν να δείτε και να απολαύσετε συνταγές που έχω δημιουργήσει και μοιραστεί με την ΕΛΟΠΥ,  follow the link.