Χούμους απλό και με Παντζάρι

hummus

Nόστιμη εύκολη και γρήγορη συνταγή για χούμους σε δύο παραλλαγές, κλασσικό αλλά και με παντζάρι

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για το βράσιμο των ρεβιθιών
1 κιλό ρεβίθια
150g καρότο
100g πράσο
120g κρεμμύδι
100g φινόκιο
50g σέλερι
10g σκόρδο
10g ξερό κόλιανδρο
νερό μεταλλικό

Για τo χούμους
400g βρασμένα ρεβίθια
55g ταχίνι
35g χυμό λεμόνι
7.5g αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο
150g ζωμό από το μαγείρεμα των ρεβιθιών
λίγο καυτερό πιπέρι
40g ελαιόλαδο
2.5g κύμινο

Για τις τραγανές τορτίγιες
2 τορτίγιες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για το χούμους με παντζάρι
260g παντζάρια προβρασμένα

Tip

Σε όλα τα όσπρια είναι καλό να χρησιμοποιούμε μεταλλικό νερό, καθώς έχει λιγότερα άλατα και βοηθάει στο σωστό βράσιμο τους.

Για το βράσιμο των ρεβιθιών
1 κιλό ρεβίθια
150g καρότο
100g πράσο
120g κρεμμύδι
100g φινόκιο
50g σέλερι
10g σκόρδο
10g ξερό κόλιανδρο
νερό μεταλλικό

Για τo χούμους
400g βρασμένα ρεβίθια
55g ταχίνι
35g χυμό λεμόνι
7.5g αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο
150g ζωμό από το μαγείρεμα των ρεβιθιών
λίγο καυτερό πιπέρι
40g ελαιόλαδο
2.5g κύμινο

Για τις τραγανές τορτίγιες
2 τορτίγιες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για το χούμους με παντζάρι
260g παντζάρια προβρασμένα

Εκτέλεση

Προετοιμασία και Bράσιμο των ρεβιθιών

  • Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. (Τα ρεβίθια θα πρέπει να μουλιάσουν στο νερό για τουλάχιστον 8 ώρες).
  • Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τα ρεβίθια, μαζί με τα λαχανικά και τον κόλιανδρο με καθαρό μεταλλικό νερό.
  • Δίνουμε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 50΄ μέχρι να βράσουν αλλά όχι σε σημείο να μαλακώσουν πολύ.
  • Τα στραγγίζουμε και κρατάμε ξεχωριστά το ζουμί του μαγειρέματος για το χούμους.
υλικά προετοιμασίας
ρίχνουμε μεταλλικό νερό

Χούμους

  • Τοποθετούμε στον κάδο του μπλέντερ όλα τα υλικά.
  • Χτυπάμε μέχρι να γίνει πολύ βελούδινη υφή του χούμους.
μπλεντερ χούμους
βελούδινη υφή

Τραγανές Τορτίγιες

  • Κόβουμε τις τορτίγιες σε τριγωνικά κομμάτια στο μέγεθος της προτίμησής μας.
  • Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε στο φούρνο στους 180ο για 5- 6΄ να γίνουν τραγανές.

Χούμους παντζάρι

Προσθέτουμε στον κάδο του μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά του χούμους τα προβρασμένα παντζάρια.

Σερβίρισμα

Βάζουμε το χούμους σε μπολάκι , τοποθετούμε περιμετρικά τις τορτίγιες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και φύλλα φρέσκο κόλιανδρο.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε και με λίγο λευκό και μαύρο σουσάμι για το χρώμα.

Tip

Σε όλα τα όσπρια είναι καλό να χρησιμοποιούμε μεταλλικό νερό, καθώς έχει λιγότερα άλατα και βοηθάει στο σωστό βράσιμο τους.