Γεμιστό κοτόπουλο, με συκωτάκια πουλιών και λουκάνικο Μουτεβελής με πράσσο και μπαχαρικά

Εορταστικό κοτόπουλο γεμιστό με λουκάνικο, συκωτάκια πουλιών και ξερά φρούτα

Share:

Υλικά

Για τη γέμιση
2 κ. σ. βούτυρο
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
200g κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 κούπα ρύζι
40g σταφίδα μαύρη
15g κουκουνάρι
50g κονιάκ
200g συκωτάκια πουλιών
300g ζωμός κοτόπουλο
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δεντρολίβανο
1 πακέτο λουκάνικο με πράσο και μπαχαρικά
αλάτι, πιπέρι

Για το κοτόπουλο  
1 μέτριο κοτόπουλο
100g βούτυρο μαλακωμένο
½ ματσάκι δεντρολίβανο
½ σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
1 λεμόνι
1 λουκάνικο
αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση
2 κ. σ. βούτυρο
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
200g κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 κούπα ρύζι
40g σταφίδα μαύρη
15g κουκουνάρι
50g κονιάκ
200g συκωτάκια πουλιών
300g ζωμός κοτόπουλο
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δεντρολίβανο
1 πακέτο λουκάνικο με πράσο και μπαχαρικά
αλάτι, πιπέρι

Για το κοτόπουλο  
1 μέτριο κοτόπουλο
100g βούτυρο μαλακωμένο
½ ματσάκι δεντρολίβανο
½ σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
1 λεμόνι
1 λουκάνικο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος.
  • Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια πουλιών.
  • Κόβουμε σε μικρά κυβάκια τα λουκάνικα.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο.
  • Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για 2- 3΄.
  • Προσθέτουμε τα συκωτάκια και το λουκάνικο και τσιγαρίζουμε για άλλα 2΄.
  • Συνεχίζουμε με το ρύζι, σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τον ζωμό κοτόπουλο και δίνουμε βράση
  • Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  • Ρίχνουμε τη μαύρη σταφίδα, το κουκουνάρι, τα κάστανα και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο.
  • Μαγειρεύουμε για 15΄ περίπου μέχρι να μισό – μαγειρευτεί το ρύζι ενώ ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
  • Μόλις είναι έτοιμη η γέμιση προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και χυλώνουμε σαν να κάνουμε ριζότο. Κρατάμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει πριν γεμίσουμε το κοτόπουλο.
  • Την υπόλοιπη γέμιση που δεν θα χωρέσει στο κοτόπουλο, θα χρειαστεί να της προσθέσουμε 100ml ακόμα ζωμό ή λίγο νερό και να την μαγειρέψουμε λίγο ακόμα στη φωτιά πριν σερβίρουμε το κοτόπουλο

Κοτόπουλο

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και προσθέτουμε μια τριμμένη σκελίδα σκόρδο, το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το κοτόπουλο.
  • Με το χέρι μας ξεκολλάμε το δέρμα από το κρέας στην πλευρά του στήθους.
  • Βάζουμε ανάμεσα το βούτυρο και το πιέζουμε να πάει παντού.
  • Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το κοτόπουλο μέσα και έξω και το γεμίζουμε με την γέμιση (παραπάνω παρασκευή).
  • Κλείνουμε την τρύπα με ένα λεμόνι στο οποίο έχουμε κάνει 2 -3 τρύπες.
  • Γύρω από το κοτόπουλο βάζουμε άλλο ένα λουκάνικο κομμένο σε χοντρές ροδέλες.
  • Προσθέτουμε μισή κούπα ζωμό κοτόπουλο στο σκεύος και κλείνουμε καλά με λαδόκολλα και από πάνω αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις για 30΄ στους 180ο.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10΄ στους 200o.

Σερβίρισμα

  1. Για το σερβίρισμα, βάζουμε την έξτρα γέμιση σε μια πιατέλα, και πάνω της τοποθετούμε το κοτόπουλο.
  2. Προαιρετικά, μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγα μυρώνια.

Tags