How To make Gnocchi – Gnocchi με πέστο βασιλικού

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για τα Gnocchi

800g πούλπα από ψητή πατάτα
300g αλεύρι πίτσας 00
200g παρμεζάνα
1 κρόκος αυγού
1 αυγό
5g Φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα πέστο

1 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
60g κρέμα γάλακτος
40g νερό από το βράσιμο των νιόκι
1 κουτ σούπας πέστο βασιλικού
αλάτι, πιπέρι

Για τα Gnocchi

800g πούλπα από ψητή πατάτα
300g αλεύρι πίτσας 00
200g παρμεζάνα
1 κρόκος αυγού
1 αυγό
5g Φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα πέστο

1 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
60g κρέμα γάλακτος
40g νερό από το βράσιμο των νιόκι
1 κουτ σούπας πέστο βασιλικού
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα Gnocchi:

  1. Πλένουμε και τρίβουμε με καθαρό σύρμα τις πατάτες
  2. Αλατίζουμε και τοποθετούμε ένα κλωνάρι θυμάρι πάνω τους
  3. Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο
  4. Ψήνουμε στους 200ο για 35-40΄ανάλογα με το μέγεθος
  5. Μόλις είναι έτοιμες (ελέγχουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού να τρυπιούνται καλά, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις περνάμε από ψιλή σίτα. (αν για κάποιο λόγο, έχει πολύ υγρασία η πούλπα την βάζουμε σε ταψί και την τοποθετούμε στο φούρνο στους 110ο για περίπου 35λ.
  6. Τοποθετούμε την πούλπα σε ένα σκεύος
  7. Προσθέτουμε τους κρόκους, τ αλεύρι, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι
  8. Δουλεύουμε με το χέρι, σα να κάνουμε ζυμάρι απλό. Μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  9. Αλευρώνουμε έναν πάγκο και γυρνάμε εκεί το ζυμάρι μας
  10. Κόβουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε σε κυλινδρικό σχήμα, κόβουμε με μαχαίρι νιόκι 2 εκατοστών (ή όσο θέλουμε)
  11. Βράζουμε σε κατσαρόλα αλατισμένο νερό και τοποθετούμε μέσα σε δώσεις τα νιόκι. Μόλις αναίβουν στην επιφάνεια, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε νερό με πάγο.
  12. Τα κρατάμε στην άκρη σε καθαρή πετσέτα μέχρι τη χρήση

Για τη σάλτσα πέστο:

  1. Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε λίγο ν αρχίσει να καίγεται (beurre noisette)
  3. Ρίχνουμε μέσα τα νιόκι και αφήνουμε να κάνουν λίγο κρούστα και να πάρουν ωραίο χρώμα
  4. Σβήνουμε με το νερό του μαγειρέματος (ή αν τα έχουμε προετοιμάσει από πριν λίγο ζωμό ή νερό) προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το πέστο βασιλικού
  5. Ανακατεύουμε μαλακα να διαλυθεί το πέστο στην κρέμα κ ν αγκαλιάσει τα νιόκι
  6. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα
  7. Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε