Λαδόψωμο με λαχανικά, ελιές και δεντρολίβανο

Λαδόψωμο (τύπου φοκάτσια) με ντοματίνια, ελιές καλαμών, δεντρολίβανο, αντζούγια και παρμεζάνα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

900g αλεύρι παραδοσιακά αλεσμένο για όλες τις χρήσεις
100g αλεύρι κίτρινο για ζύμωμα
22g αλάτι
35g νωπή μαγιά
100g βούτυρο
600ml νερό κρύο
10 πέταλα λιαστή ντομάτα ή ντομάτα κονφί
10 φύλλα βασιλικό
3 φρέσκα κρεμμύδια
4 κόκκινες πιπεριές
4 κίτρινες πιπεριές
15 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
6 σκελίδες σκόρδο
1 φιλέτο αντζούγια
ελαιόλαδο
τριμμένη παρμεζάνα

 

900g αλεύρι παραδοσιακά αλεσμένο για όλες τις χρήσεις
100g αλεύρι κίτρινο για ζύμωμα
22g αλάτι
35g νωπή μαγιά
100g βούτυρο
600ml νερό κρύο
10 πέταλα λιαστή ντομάτα ή ντομάτα κονφί
10 φύλλα βασιλικό
3 φρέσκα κρεμμύδια
4 κόκκινες πιπεριές
4 κίτρινες πιπεριές
15 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
6 σκελίδες σκόρδο
1 φιλέτο αντζούγια
ελαιόλαδο
τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας.
  • Δημιουργούμε με το χέρι μας ένα λάκκο και στην μία πλευρά βάζουμε τη μαγιά, στην άλλη το βούτυρο και σε μια άλλη πλευρά το αλάτι. (προσοχή, η μαγιά δεν κάνει να έρθει σε επαφή με το αλάτι πριν αναμιχθεί με το νερό.)
  • Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά.
  • Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να ξεκουραστεί για 30 – 40΄.
  • Κόβουμε τις πιπεριές, τις ελιές, το σκόρδο, το βασιλικό, την αντζούγια, τις λιαστές ντομάτες και τα ανακατεύουμε.
  • Παίρνουμε ένα ταψί, το αλείφουμε ελαφρά με λάδι και ανοίγουμε με το χέρι εκεί το ζυμάρι.
  • Πασπαλίζουμε με τα μείγμα λαχανικών και αντζούγιας, μοιράζουμε την τριμμένη παρμεζάνα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει άλλη μισή ώρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 185ο.
  • Ψήνουμε για 15΄.
  • Απολαμβάνουμε όσο ακόμα είναι ζεστό το λαδόψωμο.