Pancakes με κρέμα μπουγάτσα, κανέλα, και τραγανό φύλλο κρούστας

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για την κρέμα μπουγάτσα
500g γάλα
250g κρέμα γάλακτος
160g ζάχαρη
1 βανίλια φρέσκια (εναλλακτικά εκχύλισμα)
ξύσμα από 1 λεμόνι
50g βούτυρο (προτείνουμε Κερκύρας)
1 πρέζα αλάτι
65g σιμιγδάλι ψιλό

Για το καραμελωμένο φύλλο
1 φύλλο κρούστας
ζάχαρη άχνη
αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
κανέλα

Για τα Pancakes
375g αλεύρι μαλακό
375g γάλα
14g ζάχαρη
3 αυγά
30g λιωμένο βούτυρο
6g μπέικιν πάουντερ
λίγο ηλιέλαιο ή βούτυρο κλαριφιέ (δες tips) για το τηγάνισμα

Tip

*κλαριφιέ είναι βούτυρο που το έχουμε λιώσει, έχει διαχωριστεί σε λίπος και γάλα, κι εμείς φιλτράρουμε μόνο το λίπος που έχει μείνει πάνω.

Για την κρέμα μπουγάτσα
500g γάλα
250g κρέμα γάλακτος
160g ζάχαρη
1 βανίλια φρέσκια (εναλλακτικά εκχύλισμα)
ξύσμα από 1 λεμόνι
50g βούτυρο (προτείνουμε Κερκύρας)
1 πρέζα αλάτι
65g σιμιγδάλι ψιλό

Για το καραμελωμένο φύλλο
1 φύλλο κρούστας
ζάχαρη άχνη
αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
κανέλα

Για τα Pancakes
375g αλεύρι μαλακό
375g γάλα
14g ζάχαρη
3 αυγά
30g λιωμένο βούτυρο
6g μπέικιν πάουντερ
λίγο ηλιέλαιο ή βούτυρο κλαριφιέ (δες tips) για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κρέμα μπουγάτσα

  • Βάζουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Κόβουμε τη βανίλια κατά μήκος και με τη μύτη ενός μαχαιριού αφαιρούμε τους σπόρους της.
  • Τους βάζουμε μαζί με το υπόλοιπο φασόλι της βανίλιας στο μείγμα με την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
  • Φέρνουμε σε βρασμό.
  • Ρίχνουμε με τη μία το σιμιγδάλι και μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξει η κρέμα για περίπου 5- 6΄.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Ρίχνουμε το αλάτι.

Καραμελωμένο φύλλο κρούστας

  • Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο.
  • Πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη (με τη βοήθεια μιας μικρής σίτας).
  • Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, (βούτυρο – άχνη).
  • Τσαλακώνουμε το φύλλο κρούστας σαν να κάνουμε ένα “πατσαβούρι”
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC και ψήνουμε για 20 – 25΄ να καραμελώσει καλά το φύλλο.

Pancakes

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ σε ένα γυάλινο δοχείο.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αναδεύουμε ελαφρώς.
  • Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο με το χέρι μας (σαν να δημιουργούμε έναν κρατήρα ηφαιστείου) και βάζουμε εκεί το γάλα μαζί με τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα περνώντας σιγά σιγά το αλεύρι από τα άκρα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε μία κανάτα (καλό θα ήταν να γίνει από την προηγούμενη το μείγμα για πιο αφράτα pancakes).
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφουμε ελαφρά με λίγο ηλιέλαιο ή κλαριφιέ βούτυρο* (tips).
  • Βάζουμε στο κέντρο του τηγανιού τρεις καλές κουταλιές της σούπας από το μείγμα pancakes και το απλώνουμε ελαφρά με την πίσω πλευρά μιας κουτάλας ώστε να αποκτήσει διάμετρο περίπου 10cm.
  • Μόλις αρχίσει το pancake να κάνει μικρές φουσκάλες επάνω, γυρίζουμε με μια σπάτουλα από την άλλη πλευρά και μαγειρεύουμε για άλλα 2΄.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.

Στήσιμο

  • Τοποθετούμε τα pancakes σε στοίβα.Καλύπτουμε με την κρέμα μπουγάτσας και χοντροσπάμε από πάνω το καραμελωμένο φύλλο κρούστας.
  • Είμαστε έτοιμοι να τα απολαύσουμε!
Tip

*κλαριφιέ είναι βούτυρο που το έχουμε λιώσει, έχει διαχωριστεί σε λίπος και γάλα, κι εμείς φιλτράρουμε μόνο το λίπος που έχει μείνει πάνω.