Quiche Lorraine

Τάρτα σαμπλέ

Όλα τα μυστικά για μια φοβερή τάρτα τυριών με καπνιστό χοιρινό

Share:

Υλικά

Για τη ζύμη της τάρτας
250g αλεύρι
125g βούτυρο
1 κρόκο αυγού
35g νερό
αλάτι
(1 επιπλέον κρόκο)

Για τη γέμιση
200g κρέμα γάλακτος
200g creme fraiche (σε περίπτωση που δεν έχουμε, αντικαθιστούμε με κρέμα)
2 αυγά
2 κρόκοι
60g γραβιέρα τριμμένη
120g μπέικον
αλάτι, πιπέρι

Tip

Τα όσπρια που χρησιμοποιούμε ως βάρος τα κρατάμε σε ένα βάζο μετά τη χρήση ώστε να τα έχουμε για μελλοντικές τάρτες.

Για τη ζύμη της τάρτας
250g αλεύρι
125g βούτυρο
1 κρόκο αυγού
35g νερό
αλάτι
(1 επιπλέον κρόκο)

Για τη γέμιση
200g κρέμα γάλακτος
200g creme fraiche (σε περίπτωση που δεν έχουμε, αντικαθιστούμε με κρέμα)
2 αυγά
2 κρόκοι
60g γραβιέρα τριμμένη
120g μπέικον
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζύμη τάρτας

  • Τοποθετούμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι μαζί με το βούτυρο. Δουλεύουμε με το χέρι, μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, το νερό και ζυμώνουμε καλά.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 20΄.
  • Βουτυροαλευρώνουμε ένα δαχτυλίδι τάρτας ή μια ταρτιέρα.
  • Στη συνέχεια ανοίγουμε το ζυμάρι ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες 3- 4 cm μεγαλύτερης διαμέτρου από αυτή της ταρτιέρας.
  • Βάζουμε το ζυμάρι στην ταρτιέρα, πιέζουμε τις άκρες και αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει.
  • Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι και τοποθετούμε πάνω στη ζύμη ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάρος (φακές ή κάτι άλλο).
  • Ψήνουμε στους 170ο για 15΄.
  • Αφαιρούμε το βάρος.
  • Αλείφουμε με τον έξτρα κρόκο τον πάτο της ζύμης και ψήνουμε άλλα 3- 4΄.

Γέμιση

  • Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την creme fraiche σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους, τα ολόκληρα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
  • Κόβουμε σε μπαστουνια το μπέικον, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε να γίνει τραγανό.
  • Απλώνουμε το μπέικον στην ψημένη τάρτα, καλύπτουμε με το μισοτριμμένο τυρί.
  • Σκεπάζουμε με το μείγμα της κρέμας και τελειώνουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε στους 170ο για 25΄ να πάρει χρώμα το τυρί και να σφίξει η κρέμα.
Tip

Η τάρτα είναι πολύ σημαντικό να έχει ψηθεί σωστά πριν μπει το υγρό μείγμα γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε το τραγανό αποτέλεσμα που θέλουμε.

Τάρτα σαμπλέ