Σαλάτα Σταμναγκάθι, σάλτσα Ρόδι και λουκάνικο χοιρινό ριγανάτο

Δροσερή σαλάτα με σταμναγκάθι, ρόδι και ψητό χοιρινό, ριγανάτο λουκάνικο

Share:

Υλικά

Για τη σαλάτα:
1 μάτσο τρυφερά φύλλα σταμναγκάθι
1 πακέτο mixed σαλάτα έτοιμη πλυμένη
½ ρόδι
1 προβρασμένο καλαμπόκι
1 αγκινάρα
1 Ριγανάτο λουκάνικο Μουτεβελής
2 κ. σ. ελαιόλαδο
½ μάτσο μυρώνια
flakes παρμεζάνας
1 λεμόνι

Για τη σάλτσα Ρόδι: 
400g φρεσκοστυμμένος χυμός ρόδι
200g ελαιόλαδο
55g μέλι
20g ξύδι βαλσάμικο
25g μουστάρδα με κόκκους
αλάτι, πιπέρι

Για τη σαλάτα:
1 μάτσο τρυφερά φύλλα σταμναγκάθι
1 πακέτο mixed σαλάτα έτοιμη πλυμένη
½ ρόδι
1 προβρασμένο καλαμπόκι
1 αγκινάρα
1 Ριγανάτο λουκάνικο Μουτεβελής
2 κ. σ. ελαιόλαδο
½ μάτσο μυρώνια
flakes παρμεζάνας
1 λεμόνι

Για τη σάλτσα Ρόδι: 
400g φρεσκοστυμμένος χυμός ρόδι
200g ελαιόλαδο
55g μέλι
20g ξύδι βαλσάμικο
25g μουστάρδα με κόκκους
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα:

  • Κόβουμε το λουκάνικο στη μέση κατά μήκος.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε 1 κ. σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε το λουκάνικο.
  • Καθαρίζουμε καλά την αγκινάρα από τα φύλλα, και κρατάμε μόνο την καρδιά.
  • Κόβουμε πολύ λεπτές φέτες την αγκινάρα και την μαρινάρουμε με ξύσμα από λεμόνι, χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και 1 κ. σ. ελαιόλαδο.
  • Ξεχωρίζουμε τα τρυφερά φύλλα από τα μυρώνια.
  • Βγάζουμε τα σπόρια από το ρόδι.
  • Ξεχωρίζουμε με ένα μαχαίρι τα σπυριά από το καλαμπόκι.
  • Βάζουμε σε ένα σκεύος τη σαλάτα, το σταμναγκάθι, τα μυρώνια και προσθέτουμε 3-4 κ. σ. από τη σάλτσα ρόδι και ανακατεύουμε. (βλ. παρακάτω παρασκευή).
  • Τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο σαλάτας την σαλάτα μας και πάνω της τοποθετούμε τις φέτες της αγκινάρας, το καλαμπόκι, το ρόδι, και το λουκάνικο.
  • Γαρνίρουμε τέλος με τα flakes της παρμεζάνας.

Για τη σάλτσα Ρόδι:

  • Βάζουμε σε κατσαρολάκι το χυμό ρόδι και φέρνουμε σε βρασμό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει στο μισό.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε τον κατεβασμένο χυμό ροδιού σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βαλσάμικο, το μέλι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
  • Με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ, χτυπάμε καλά και προσθέτουμε με αργή ροή σαν να κάνουμε μαγιονέζα.

Προσοχή: Η ποσότητα του μελιού στη συνταγή επηρεάζεται από το πόσο ξινός είναι ο χυμός ρόδι οπότε ενδέχεται να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο.

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα:

  • Κόβουμε το λουκάνικο στη μέση κατά μήκος.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε 1 κ. σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε το λουκάνικο.
  • Καθαρίζουμε καλά την αγκινάρα από τα φύλλα, και κρατάμε μόνο την καρδιά.
  • Κόβουμε πολύ λεπτές φέτες την αγκινάρα και την μαρινάρουμε με ξύσμα από λεμόνι, χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και 1 κ. σ. ελαιόλαδο.
  • Ξεχωρίζουμε τα τρυφερά φύλλα από τα μυρώνια.
  • Βγάζουμε τα σπόρια από το ρόδι.
  • Ξεχωρίζουμε με ένα μαχαίρι τα σπυριά από το καλαμπόκι.
  • Βάζουμε σε ένα σκεύος τη σαλάτα, το σταμναγκάθι, τα μυρώνια και προσθέτουμε 3-4 κ. σ. από τη σάλτσα ρόδι και ανακατεύουμε. (βλ. παρακάτω παρασκευή).
  • Τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο σαλάτας την σαλάτα μας και πάνω της τοποθετούμε τις φέτες της αγκινάρας, το καλαμπόκι, το ρόδι, και το λουκάνικο.
  • Γαρνίρουμε τέλος με τα flakes της παρμεζάνας.