Ότι χρειάζεται να ξέρεις γύρω απ τα αυγά

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για τα αυγά ποσέ

2 αυγά
αλάτι
2 κουτ. σούπας ξύδι

Για τα oeuf au plat

1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
λίγο βούτυρο

Για τον καγιανά

½ κολοκύθι σε κύβους
⅓ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
2 αυγά
1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
15g βούτυρο
20g κρέμα γάλακτος
λίγη τριμμένη φέτα για το γαρνίρισμα

Για τα αυγά ποσέ

2 αυγά
αλάτι
2 κουτ. σούπας ξύδι

Για τα oeuf au plat

1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
λίγο βούτυρο

Για τον καγιανά

½ κολοκύθι σε κύβους
⅓ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
2 αυγά
1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
15g βούτυρο
20g κρέμα γάλακτος
λίγη τριμμένη φέτα για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Για τα αυγά ποσέ:

  1. Προθερμαινουμε το νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι να φτάσει τους 85οC.
  2. Προσθέτουμε αλάτι και το ξύδι
  3. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής ώστε να λιώσει καλά το αλάτι.
  4. Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μικρό μπολάκι ή κούπα
  5. Ενώ τώρα το νερό κοχλάζει (προσοχή δεν βράζει πολύ δυνατά, είμαστε πάντα γύρω στους 85 με 90ο) δημιουργούμε με το σύρμα ζαχαροπλαστικής έναν κυκλώνα στην κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το αυγό
  6. Αφήνουμε να γυρίσει ώστε να καλυφθεί ο κρόκος από το ασπράδι.
  7. Μαγειρεύουμε για 3λ
  8. Με μια τρυπητή σπάτουλα αφαιρούμε το αυγό από το νερό και το στραγγίζουμε.
  9. Σερβίρουμε συνήθως πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί

Για τα αυγά βραστά:

Τα βραστά αυγά διαχωρίζονται σε μελάτα, μέτρια και σφιχτά

Οι αντίστοιχοι χρόνοι βρασμού, είναι 3λ, 6λ και 9λ .

Ενώ μιλάμε πάντα για το χρόνο από τη στιγμή που θα βράσει το νερό

Για τα oeuf au plat:

  1. Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή μπολάκι μιας χρήσης που μπορεί να μπει στο φούρνο και το αλείφουμε με βούτυρο
  2. Σπάμε μέσα στο μπολ αυτό το αυγό και ρίχννουμε αλάτι και πιπέρι
  3. Ψήνουμε στους 180 για περίπου 8λ

Για τον καγιανά:

  1. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο
  2. ρίχνουμε μέσα το κολοκύθι και το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 3-4λ. σε μέτρια φωτιά
  3. Σπάμε παράλληλα τα αυγά σε ένα μπολάκι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής
  4. Ρίχνουμε τα αυγά και τον πελτέ της ντομάτας
  5. ανακατεύουμε με μια σπάτουλα συνεχώς πανω στη φωτιά ώστε να μαγειρευτεί το αυγό θέλει περίπου 3λ.
  6. Μόλις είναι έτοιμο το αυγό και σχετικά κρεμώδες
  7. σταματάμε το μαγείρεμα με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος
  8. ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ντοματίνια
  9. αδειάζουμε σε ένα μπολ και γαρνίρουμε με τη φέτα