Σαντορινιοί Ντοματοκεφτέδες με φάβα και σαλάτα από φύλλα καρότου και καπνιστό χέλι

Τραγανοί, παραδοσιακοί ντοματοκεφτέδες με μια μοντέρνα εκδοχή της φάβας Σαντορίνης και σαλάτα από τα φύλλα του καρότου και καπνιστό χέλι

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για τη φάβα
150g φάβα Σαντορίνης
1 κλωνάρι σέλερι
1 μικρό κρεμμύδι
1 καρότο μέτριο μέγεθος
70g ελαιόλαδο
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 μανταρίνι ζεματισμένο 3 φορές
400g ζωμό λαχανικών ή κότας
αλάτι, πιπέρι piment d’espelette
50g εξτρα ελαιόλαδο

Για τους ντοματοκεφτέδες
400g ντοματίνια
1 κρεμμύδι μικρό
15 φύλλα δυόσμο (περίπου)
10 μεγάλα φύλλα βασιλικό (περίπου)
αλάτι, πιπέρι piment d’espelette
100g αλεύρι περίπου ανάλογα με τα υγρά που έχουν τα ντοματίνια

Για το τηγάνισμα
100ml περίπου ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα από φύλλα καρότο και χέλι
1 χούφτα φύλλα από καρότο
1 μικρό καρότο
3 μικρά φρέσκα κρεμμύδια
1 φιλέτο καπνιστό χέλι
2- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
5- 6 σταγόνες ξύδι βαλσάμικο παλαίωσης
αλάτι και πιπέρι piment d’espelette

Tip

* Σε αυτή τη συνταγή προτιμώ το πιπέρι piment d’espelette, εσείς αν θέλετε μπορείτε να βάλετε απλό πιπέρι.

Για τη φάβα
150g φάβα Σαντορίνης
1 κλωνάρι σέλερι
1 μικρό κρεμμύδι
1 καρότο μέτριο μέγεθος
70g ελαιόλαδο
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 μανταρίνι ζεματισμένο 3 φορές
400g ζωμό λαχανικών ή κότας
αλάτι, πιπέρι piment d’espelette
50g εξτρα ελαιόλαδο

Για τους ντοματοκεφτέδες
400g ντοματίνια
1 κρεμμύδι μικρό
15 φύλλα δυόσμο (περίπου)
10 μεγάλα φύλλα βασιλικό (περίπου)
αλάτι, πιπέρι piment d’espelette
100g αλεύρι περίπου ανάλογα με τα υγρά που έχουν τα ντοματίνια

Για το τηγάνισμα
100ml περίπου ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα από φύλλα καρότο και χέλι
1 χούφτα φύλλα από καρότο
1 μικρό καρότο
3 μικρά φρέσκα κρεμμύδια
1 φιλέτο καπνιστό χέλι
2- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
5- 6 σταγόνες ξύδι βαλσάμικο παλαίωσης
αλάτι και πιπέρι piment d’espelette

Εκτέλεση

Φάβα

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι.
  • Τα κόβουμε λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο, και τα λαχανικά που κόψαμε προηγουμένως μαζί με το φρέσκο θυμάρι και τη φάβα.
  • Τσιγαρίζουμε για 4- 5΄ ανακατεύοντας.
  • Σβήνουμε με 400g ζωμό λαχανικών ή κοτόζουμο και μαγειρεύουμε για 25΄.
  • Αφαιρούμε το θυμάρι και βάζουμε στο μπλέντερ τη φάβα μαζί με το μανταρίνι και το εξτρα ελαιόλαδο.
  • Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι piment d’espelette.

Ντοματοκεφτέδες

  • Κόβουμε σε ακανόνιστους μικρούς κύβους τα ντοματίνια.
  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  • Τοποθετούμε σε μία μπασίνα τα ντοματίνια και το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε 15 φυλλα δυόσμο και 10 φύλλα βασιλικό.
  • Αλατίζουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν για 10΄ ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Με το χέρι μας στύβουμε καλά όλο το μείγμα.
  • Σουρώνουμε το μισό περίπου από το νερό που έχει δημιουργηθεί και προσθέτουμε το αλεύρι. (αν θέλουμε θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και 1 αυγο για πιο σφιχτό αποτέλεσμα)
  • Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας σφιχτός χυλός.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και προσθέτουμε με ένα κουτάλι τους ντοματοκεφτέδες (προσοχή όχι πολύ κοντα ο ένας στον άλλο).
  • Μαγειρεύουμε από την κάθε πλευρά για 3- 4΄ να μαγειρευτεί μέχρι μέσα και να πάρει ωραίο χρώμα.

Σαλάτα

  • Πλένουμε τα φύλλα του καρότου, τα στεγνώνουμε και τα ψιλοκόβουμε πολύ καλά.
  • Κόβουμε λεπτές φέτες τα φρέσκα κρεμμύδια και το καρότο.
  • Τα τοποθετούμε όλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το καπνιστό χέλι κομμένο σε κύβους.
  • Ενσωματώνουμε 2- 3 κ. σ. ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες βαλσάμικο ξύδι παλαίωσης (εγώ χρησιμοποίησα του Κώστα Λαζαρίδη).

Σερβίρισμα

Τοποθετούμε τη φάβα σε ένα πιάτο, από πάνω τους ντοματοκεφτέδες και γαρνίρουμε με τη σαλάτα.

Tip

* Σε αυτή τη συνταγή προτιμώ το πιπέρι piment d’espelette, εσείς αν θέλετε μπορείτε να βάλετε απλό πιπέρι.