Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για τις μακαρούνες

150g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50g κρίθινο αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
10g ελαιόλαδο
100g νερό

Για την μαγειρίτσα

120g ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
1kg διάφορα μανιτάρια
(πλευρώτους – πορτομπέλο – λευκά)
1 μαρούλι
750ml ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
2 κουτ της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης
2 λεμόνια ξύσμα και χυμό
1 μάτσο άνηθο
⅓ μάτσο μαιντανό

(προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα παρακάτω μυρωδικά)

½ μάτσο μάραθο
½ μάτσο καυκαλήθρες
½ μάτσο μυρώνια
1 ματσάκι παπαρούνες
1 μάτσο χλωρό σκόρδο

*η περίοδος κοντά στο Πάσχα είναι η καλύτερη περίοδος για τον βασιλιά των μανιταριών, τη Μορχέλα οπότε εαν μπορείτε να προμηθευτείτε κάπου φρέσκες μορχέλες θα απογειωθεί η συνταγή. Όμως και αποξηραμένες θα μπορούσαν να βοηθήσουν το αποτέλεσμα

Για τις μακαρούνες

150g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50g κρίθινο αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
10g ελαιόλαδο
100g νερό

Για την μαγειρίτσα

120g ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
1kg διάφορα μανιτάρια
(πλευρώτους – πορτομπέλο – λευκά)
1 μαρούλι
750ml ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
2 κουτ της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης
2 λεμόνια ξύσμα και χυμό
1 μάτσο άνηθο
⅓ μάτσο μαιντανό

(προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα παρακάτω μυρωδικά)

½ μάτσο μάραθο
½ μάτσο καυκαλήθρες
½ μάτσο μυρώνια
1 ματσάκι παπαρούνες
1 μάτσο χλωρό σκόρδο

*η περίοδος κοντά στο Πάσχα είναι η καλύτερη περίοδος για τον βασιλιά των μανιταριών, τη Μορχέλα οπότε εαν μπορείτε να προμηθευτείτε κάπου φρέσκες μορχέλες θα απογειωθεί η συνταγή. Όμως και αποξηραμένες θα μπορούσαν να βοηθήσουν το αποτέλεσμα

Εκτέλεση

Για τις μακαρούνες

  1. Τοποθετούμε σε μια λεκάνη τα δυο είδη αλεύρι και το αλάτι
  2. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο σαν κρατήρας ηφαιστείου
  3. Βάζουμε εκεί το νερό και το ελαιόλαδο
  4. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υγρά, και μόλις πάρει την μορφή ζυμαριού ξεκινάμε να το δουλεύουμε πολύ καλά με το χέρι.
  5. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί τουλάχιστον 30λ στο ψυγείο
  6. Με τη βοήθεια μιας μηχανής ζυμαρικών, ανοίγουμε το ζυμάρι μας μέχρι το 7 περνώντας ένα ένα σταδιακά όλα τα νούμερα ξεκινώντας από το 1 (εαν δούμε πως κολλάει, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι)
  7. διπλώνουμε και ανοίγουμε για 2η φορά μέχρι το 7 πάλι
  8. κοβουμε τετράγωνα κομμάτια με κουπ πατ (κόφτης ζύμης) ή με ένα απλό μαχαίρι
  9. Παίρνουμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι, και τυλίγουμε με τη βοήθειά του κάθε τετράγωνο ζύμης έχοντας το τοποθετήσει όμως διαγώνια.
  10. τοποθετούμε τις μακαρούνες σε ένα σκεύος με αλεύρι και σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι την χρήση.
  11. Εναλλακτικά, αφήνουμε να ξεραθούν 10λ κ εν συνεχεία μοιράζουμε σε ταπεράκια και τοποθετούμε στην κατάψυξη

Για την μαγειρίτσα

  1. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδι
  2. Κόβουμε λεπτές φέτες το φρέσκο κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το ξερό.
  3. Σπάμε καλά το σκόρδο με την βοήθεια ενός μαχαιριού.
  4. Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε 4-5 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους.
  5. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  6. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο, το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι για 3-4λ χωρίς να πάρει χρώμα αλλά να γυαλίσει.
  7. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και αλατίζουμε ώστε ν αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, πράγμα που θα δώσει την ένταση που θέλουμε στη σάλτσα μας στο τέλος.
  8. χαμηλώνουμε τώρα τη φωτιά (σε μέτρια ένταση)
  9. Σβήνουμε με τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 15λ.
  10. Παράλληλα στον χρόνο αυτό, προετοιμάζουμε τα βότανα τον άνηθο και μαιντανό (μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο, χλωρό σκόρδο), τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Παίρνουμε και τα φύλλα του μαρουλιού και τα κόβουμε και αυτά σε λεπτές λωρίδες.
  11. Μετά τα 15λ προσθέτουμε το μαρούλι στην κατσαρόλα μαζί με 4 μερίδες απο τα ζυμαρικά που φτιάξαμε παραπάνω
  12. Απο δω και πέρα, θέλει προσοχή στο ανακάτεμα η κατσαρόλα καθώς δεν θέλουμε να σπάσουν τα ζυμαρικά μας. Υπολογίζουμε τα φρέσκα ζυμαρικά θέλουν μαξ 4-5λ μαγείρεμμα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά (και ανακατεύουμε ελαφρά)
  13. Κρατάμε το ξύσμα απο τα λεμόνια και στίβουμε τον χυμό
  14. Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κουτ της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης και το χυμό λεμόνι μαζί με 2-3κουτ της σούπας απο τον ζωμό του μαγειρέματος. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ζαχ/κής και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ξύσμα από τα λεμόνια