Χορτόπιτα

Κλασική ελληνική ανοιξιάτικη χορτόπιτα με τραγανό φύλλο έκπληξη

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για τη γέμιση
100g σέσκουλο
200g σπανάκι
60g μουσταρδόφυλλα
80g παντζαρόφυλλα
60g τσουκνίδα
100g κρεμμύδι ξερό
100g φρέσκο κρεμμύδι
½ μάτσο μυρώνια
½ μάτσο καυκαλήθρες
½ μάτσο άνηθο
½ μάτσο μαιντανό
½ μάτσο μάραθο
½ μάτσο κόλιανδρο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
100g φέτα τριμμένη
2 αυγά
1 χούφτα τραχανά
ξινόχοντρο

Για το ζυμάρι
200g αλεύρι χωριάτικο για
πίτες (Λήμνος έχω
χρησιμοποιήσει εδώ)
1 πρέζα αλάτι
10g ελαιόλαδο
10g ρακί
100g νερό

Για το μοντάρισμα της
πίτας
αλεύρι
ελαιόλαδο
λευκό σουσάμι
μαύρο σουσάμι
παπαρουνόσπορος

Tip

Η ρακή ή το ξύδι βοηθούν το φύλλο να γίνει και να παραμείνει τραγανό μετά το ψήσιμο.

Για τη γέμιση
100g σέσκουλο
200g σπανάκι
60g μουσταρδόφυλλα
80g παντζαρόφυλλα
60g τσουκνίδα
100g κρεμμύδι ξερό
100g φρέσκο κρεμμύδι
½ μάτσο μυρώνια
½ μάτσο καυκαλήθρες
½ μάτσο άνηθο
½ μάτσο μαιντανό
½ μάτσο μάραθο
½ μάτσο κόλιανδρο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
100g φέτα τριμμένη
2 αυγά
1 χούφτα τραχανά
ξινόχοντρο

Για το ζυμάρι
200g αλεύρι χωριάτικο για
πίτες (Λήμνος έχω
χρησιμοποιήσει εδώ)
1 πρέζα αλάτι
10g ελαιόλαδο
10g ρακί
100g νερό

Για το μοντάρισμα της
πίτας
αλεύρι
ελαιόλαδο
λευκό σουσάμι
μαύρο σουσάμι
παπαρουνόσπορος

Η ρακή ή το ξύδι βοηθούν το φύλλο να γίνει και να παραμείνει τραγανό μετά το ψήσιμο.

Εκτέλεση

Γέμιση

  • Πλένουμε, καθαρίζουμε και στεγνώνουμε τα χόρτα.
  • Τα κόβουμε ζουλιέν.
  • Πλένουμε βγάζουμε τα φύλλα και στεγνώνουμε τα βότανα.
  • Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι.
  • Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνουμε αρχικά το ξερό και στη συνέχεια το φρέσκο κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2’.
  • Προσθέτουμε τα χόρτα και μαγειρεύουμε για 10’ περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τα βότανα, τα προσθέτουμε στα χόρτα και συνεχίζουμε για άλλα 2’ το σοτάρισμα.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε ένα σουρωτήρι ώστε να στραγγίξουν τα πολλά υγρά.
  • Μόλις κρυώσουν ελαφρώς, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, τα αυγά και τον ξινόχοντρο τραχανά.
  • Διορθώνουμε στο αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει πολύ καλά και να στραγγίξει.
Mise en place


Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια
Προσθέτουμε τα χόρτα


...τη φέτα
... και το αυγό

Ζυμάρι

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι.
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄.
  • Το ανοίγουμε πολύ λεπτό και το κόβουμε σε 4 κομμάτια.
Mise en place
Ομογενοποιούμε
Προσθέτουμε το λάδι
Ξεκουράζουμε το ζυμάρι

Είμαστε έτοιμοι να το ανοίξουμε!

Για το μοντάρισμα της πίτας

  • Αλευρώνουμε έναν πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε  πολύ λεπτά φύλλα.
  • Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  • Τοποθετούμε το ένα φύλλο. Αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο.
  • Βάζουμε ξανά ελαιόλαδο και κλείνουμε με το τελευταίο φύλλο την πίτα μας.
  • Χαράζουμε, πασπαλίζουμε με λευκό, μαύρο σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
  • Ψήνουμε χωρίς αέρα στους 200° για 35΄περίπου.
Κόβουμε στα 4 και ανοίγουμε
Παίρνουμε μία στρώση φύλλου
Την απλώνουμε στο ταψί
Προσθέτουμε μία στρώση γέμιση
Σκεπάζουμε με φύλλο

Σκεπάζουμε και πασπαλίζουμε με τους σπόρους
Έτοιμοι!