Πως φτιάχνουμε προζύμι

Share:

Υλικά

Ημέρα 1
30g αλεύρι σίκαλης
30g νερό στους 24oC

Ημέρα 2
30g αλεύρι σίκαλης
30g νερό στους 24oC
30g από το μείγμα της ημέρας 1

Ημέρα 3
30g αλεύρι σίκαλης
30g νερό στους 24oC
30g από το μείγμα της ημέρας 2

Ημέρα 4
30g αλεύρι σίκαλης
30g νερό στους 24oC
50g από το μείγμα της ημέρας 3

Ημέρα 4
50g αλεύρι σίκαλης
130g νερό στους 24οC
30g από το μείγμα της ημέρας 4

Tip

Θεωρούμε πως το προζύμι μας είναι σωστό αν είναι το λιγότερο διπλάσιο μετά από 3 συνεχόμενες φορές ταΐσματος.

Είναι σημαντικό το προζύμι να το ταΐζουμε σταθερά την ίδια ώρα.

Ημέρα 1
30g αλεύρι σίκαλης
30g νερό στους 24oC

Ημέρα 2
30g αλεύρι σίκαλης
30g νερό στους 24oC
30g από το μείγμα της ημέρας 1

Ημέρα 3
30g αλεύρι σίκαλης
30g νερό στους 24oC
30g από το μείγμα της ημέρας 2

Ημέρα 4
30g αλεύρι σίκαλης
30g νερό στους 24oC
50g από το μείγμα της ημέρας 3

Ημέρα 4
50g αλεύρι σίκαλης
130g νερό στους 24οC
30g από το μείγμα της ημέρας 4

Θεωρούμε πως το προζύμι μας είναι σωστό αν είναι το λιγότερο διπλάσιο μετά από 3 συνεχόμενες φορές ταΐσματος.

Είναι σημαντικό το προζύμι να το ταΐζουμε σταθερά την ίδια ώρα.

Εκτέλεση

Ημέρα 1

  • Τοποθετούμε το νερό με το αλεύρι σίκαλης σε ένα σκεύος και ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Ημέρα 2

  • Με το πέρασμα του πρώτου 24ώρου έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται οι πρώτες φουσκάλες (σημάδι ζύμωσης).
  • Τώρα, σε νέο σκεύος ανακατεύουμε 30g αλεύρι σίκαλης, 30g νερό και 30g από το χθεσινό μείγμα.
  • Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για άλλες 24 ώρες.

Ημέρα 3

  • Έχει ξεκινήσει να φουσκώνει το μείγμα μας (ίσως ακόμα και να έχει διπλασιαστεί).
  • Βάζουμε ξανά σε ένα σκεύος 30g αλεύρι σίκαλης, 30g νερό καθώς και 30g  από το χθεσινό μείγμα.
  • Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για άλλες 24 ώρες.

Ημέρα 4

  • Kρατάμε 50g αυτή τη φορά από το προζύμι της προηγούμενης ημέρας μας και προσθέτουμε 30g αλεύρι σίκαλης και 30g νερό.
  • Αυτή τη φορά όμως τοποθετούμε σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (χωρίς
    να το σφραγίζουμε ακόμα (σε αυτή τη φάση το σκεπάζουμε με μία πετσέτα καθώς
    έχει πολύ ένταση η ζύμωσή μας).

Ημέρα 5

  • Παίρνουμε 30g προζύμι από την ημέρα 4  και προσθέτουμε 50g αλεύρι σίκαλης και
    130g νερό.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει για 10 – 13 ώρες. Είμαστε πλέον έτοιμοι! Μπορούμε να το
    κρατήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου αν το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή στο
    ψυγείο κλεισμένο αεροστεγώς αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες
    ημέρες. (*δείτε οδηγίες συντήρησης παρακάτω).

Μετά το πέρας της 5ης ημέρας αλλά και για τη μόνιμη συντήρηση του προζυμιού:

  • Κρατάμε 50g προζύμι και του προσθέτουμε 100g αλεύρι (ολικής ή σίκαλης ή μισό μισό) και 120g νερό στους 30°C περίπου.
  • Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 8- 12 ώρες πριν χρησιμοποιήσουμε σκεπασμένο πάντα για να μην πετσιάζει αλλά όχι αεροστεγώς.
  •  

Για τη συντήρηση του προζυμιού, υπάρχουν δύο εκδοχές.

  • Αν δεν θέλουμε να κάνουμε απευθείας ψωμί, το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Όταν θέλουμε να κάνουμε ψωμί μετά τις 12 ώρες ή μόλις 3πλασιαστεί σε όγκο του
    ξανακάνουμε το ίδιο τάισμα.
  •  

* Σε περίπτωση που  χρειάζεστε μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα το προζύμι σας, πριν τη χρήση το βγάζετε από το ψυγείο, το ταΐζετε 2 φορές ανά 12 ώρες και μία 3η φορά 12 ώρες πριν κάνετε το ψωμί για να ισχυροποιηθεί το προζύμι

*Αν πάλι το χρησιμοποιείτε πάνω από 2 φορές την εβδομάδα το κρατάτε σε θερμοκρασία δωματίου και το ταΐζετε 2 φορές την ημέρα.
(αρκεί και μία φορά, αλλά για πιο ισχυρό αποτέλεσμα χρειάζεται 2)