Φάβα Σαντορίνης αρωματισμένη με ταχίνι και μπουκίτσες από χειροποίητη λαγάνα

Κυκλαδίτικη φάβα αρωματισμένη με ταχίνι και φανταστικά τραγανές μπουκίτσες λαγάνας

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για την φάβα
150g φάβα Σαντορίνης
1 κλωνάρι σέλερι
1 μικρό κρεμμύδι
1 καρότο μέτριο μέγεθος
70g ελαιόλαδο
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
400g ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι piment d’espelette
20g πελτέ ντομάτας
50g εξτρα ελαιόλαδο
65g ταχίνι 

Για τη λαγάνα σε μπουκιές
150g αλεύρι σκληρό
350g αλεύρι ΓΟΧ
7.5g αλάτι
35g ζάχαρη
275g-300g νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά

για την επικάλυψη
500g χλιαρό νερό
30g ζάχαρη
σουσάμι λευκό

Για την φάβα
150g φάβα Σαντορίνης
1 κλωνάρι σέλερι
1 μικρό κρεμμύδι
1 καρότο μέτριο μέγεθος
70g ελαιόλαδο
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
400g ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι piment d’espelette
20g πελτέ ντομάτας
50g εξτρα ελαιόλαδο
65g ταχίνι 

Για τη λαγάνα σε μπουκιές
150g αλεύρι σκληρό
350g αλεύρι ΓΟΧ
7.5g αλάτι
35g ζάχαρη
275g-300g νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά

για την επικάλυψη
500g χλιαρό νερό
30g ζάχαρη
σουσάμι λευκό

Εκτέλεση

Φάβα

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι.
  • Τα κόβουμε λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο, και τα λαχανικά που κόψαμε προηγουμένως μαζί με το φρέσκο θυμάρι.
  • Τσιγαρίζουμε για 4- 5΄ ανακατεύοντας.
  • Σβήνουμε με 400g ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 25΄.
  • Αφαιρούμε το θυμάρι και βάζουμε στο μπλέντερ τη φάβα μαζί με το ταχίνι, τον πελτέ και το εξτρα ελαιόλαδο.
  • Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι piment d’espelette.

Λαγάνα μπουκίτσες

  • Ανακατεύουμε το νερό με την μαγιά μέσα στον κάδο του μίξερ και αφήνουμε για 5-6λ να φουσκώσει.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο (τα δύο αλεύρια, το αλάτι, και την ζάχαρη.
  • Χτυπάμε με τον γάντζο για 7-8λ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι ελαστικό και μαλακό.
  • Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα σκεύος με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1.30 ώρα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα αλεύρι τον πάγκο και με έναν πλάστη ανοιγουμε το ζυμάρι σε πάχος 1-2 cm.
  • Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων 4*4cm περίπου. Βουτάμε τα κομμάτια στο ζαχαρόνερο και πανάρουμε με το λευκό σουσάμι.
  • Τοποθετούμε σε ταψί και αφήνουμε να φουσκώσουν για 15-20λ.
  • Ψήνουμε στους 200ο για 5-6λ.

Σερβίρισμα

  • Τοποθετούμε σε ένα μπολ την φάβα.
  • Γαρνίρουμε με λίγο σουσάμι και εαν θέλουμε φύτρες φακής.
  • Από δίπλα τοποθετούμε τις μπουκίτσες λαγάνας.