Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα, πορτοκάλι, κάρδαμο και τζίντζερ

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για την κρέμα γαλακτομπούρεκο
430g γάλα
75g ζάχαρη
50g σιμιγδάλι ψιλό
90g σοκολάτα
20g βούτυρο κερκύρας
30g κρόκο αυγού
1 τεμ. τόνκα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ βανίλια

Για το σιρόπι
250ml νερό
600g ζάχαρη
125g γλυκόζη
φλούδες από 1 πορτοκάλι
12g τζίντζερ φέτες
7 τεμ. κάρδαμο

Για το τύλιγμα
1 φύλλο κρούστας
2 πορτοκάλια
2- 3 σπόρους τόνκα
ζάχαρη άχνη
200g βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα γαλακτομπούρεκο
430g γάλα
75g ζάχαρη
50g σιμιγδάλι ψιλό
90g σοκολάτα
20g βούτυρο κερκύρας
30g κρόκο αυγού
1 τεμ. τόνκα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ βανίλια

Για το σιρόπι
250ml νερό
600g ζάχαρη
125g γλυκόζη
φλούδες από 1 πορτοκάλι
12g τζίντζερ φέτες
7 τεμ. κάρδαμο

Για το τύλιγμα
1 φύλλο κρούστας
2 πορτοκάλια
2- 3 σπόρους τόνκα
ζάχαρη άχνη
200g βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Κρέμα γαλακτομπούρεκο:

  1. Βράζουμε το γάλα μαζί με τη βανίλια την τόνκα και το ξύσμα πορτοκάλι και λίγο από την ζάχαρη.
  2. Τοποθετούμε την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους σε ένα μπολ και χτυπάμε με τη βοήθεια ενός σύρματος ζαχαροπλαστικής μέχρι να ασπρίσουν.
  3. Ενώνουμε τα δύο μείγματα κάνοντας τη διαδικασία της creme anglaise. (Βάζουμε δηλαδή λίγο από το βραστό γάλα στους κρόκους, ανακατεύουμε και στη συνέχεια γυρνάμε τους κρόκους στην κατσαρόλα.)
  4. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι με τη μία και δίνουμε πάλι βράση.
  5. Ενσωματώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο.
  6. Αδειάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα σοκολάτας, καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο να κρυώσει.

Σιρόπι:

  1. Βάζουμε το νερό με τα μπαχαρικα (κάρδαμο, τζίντζερ, φλούδες πορτοκάλι) σε μια κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε τη γλυκόζη.
  3. Μόλις πάρει βράση βάζουμε με τη μία όλη τη ζάχαρη.
  4. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 3- 4 λεπτά.
  5. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για ένα βράδυ ιδανικά.

Τύλιγμα:

  1. Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε 3 κομμάτια πλάτους περίπου 25 εκατοστά.
  2. Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας, βουτυρώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με τόνκα, άχνη και αρκετό βούτυρο.
  3. Βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο, τοποθετούμε στην άκρη τη γέμιση, διπλώνουμε τις 2 άκρες, τις αλείφουμε ξανά με βούτυρο και ρολάρουμε σαν springroll.
  4. Ψήνουμε για 35΄ στους 200o στις αντιστάσεις. (Αν βάλετε και αέρα, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στους 180ο.)
  5. Σουρώνουμε απο το επιπλέον βούτυρο και ψήνουμε άλλα 10΄.
  6. Σιροπιάζουμε με το κρυο σιρόπι ενώ είναι καυτό και αφήνουμε να κρυώσει πριν το απολαύσουμε!