Για το ριζότο
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150g ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
150ml λευκό κρασί
500g περίπου ζωμό λαχανικών
3 κ. σ. ελαιόλαδο
45g πουρέ κολοκύθας *
30g βούτυρο
30g παρμεζάνα
αλάτι ,πιπέρι
15 φουντούκια
2-3 ωμά κάστανα σε λεπτές φέτες κομμένα
10 προβρασμένα κάστανα
Για τον πουρέ κολοκύθας
500 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα
Χυμό από 1 πορτοκάλι
30 γρ. βούτυρο
Τόνκα καρπός
Για το ριζότο
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150g ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
150ml λευκό κρασί
500g περίπου ζωμό λαχανικών
3 κ. σ. ελαιόλαδο
45g πουρέ κολοκύθας *
30g βούτυρο
30g παρμεζάνα
αλάτι ,πιπέρι
15 φουντούκια
2-3 ωμά κάστανα σε λεπτές φέτες κομμένα
10 προβρασμένα κάστανα
Για τον πουρέ κολοκύθας
500 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα
Χυμό από 1 πορτοκάλι
30 γρ. βούτυρο
Τόνκα καρπός
Για το Ριζότο:
Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι και βάζουμε τις 2 κ. σ. ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2-3΄.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και το καβουρδίζουμε για 3- 4΄ να γυαλίσει.
Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το λευκο κρασί.
Αφήνουμε πάνω στη φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό.
Συμπληρώνουμε με ζωμό λαχανικών, σταδιακά υπολογίζοντας να τον προσθέσουμε όλο σε 4- 5 δόσεις, αφού πάντα σε ένα ριζότο προσθέτουμε το ζωμό σταδιακά ώστε ενώ μαγειρεύεται το ρύζι να απελευθερώνει το άμυλο του. Είναι πολύ σημαντικό ενδιάμεσα να ανακατεύουμε
Μόλις πιεί το υγρό και μαγειρευτεί ουσιαστικά το ρύζι μας περίπου μετά από 18λ προσθέτουμε τα προβρασμένα κάστανα, τον πουρέ κολοκύθας και διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι.
Τέλος χυλώνουμε το ρύζι με με το βούτυρο και την παρμεζάνα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με μια λαστιχένια σπάτουλα.
Σερβίρουμε βάζοντας τελευταία στιγμή μέσα στο ριζότο τα φουντούκια χοντροσπασμένα
ενώ το πιάτο το γαρνίρουμε με λίγα ωμά κάστανα στην κορυφή.
Προσοχή τώρα, αν το ρύζι μας είναι σφιχτό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο επιπλέον ζωμό.
Αν είναι πολύ αραιό, μπορούμε να το μαγειρέψουμε λίγο ακόμα ή να προσθέσουμε λίγο ακόμα βούτυρο να δέσει. Γενικά η υφή πρέπει να είναι ένα χυλωμένο ρύζι, αλλά όχι σούπα
** καβουρδίζουμε τα φουντούκια πριν τα χρησιμοποιήσουμε είτε τοποθετώντας τα σε ένα ταψάκι και ψήνωντάς τα στο φούρνο στους 180οC για 6-7λ είτε σε στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Για τον πουρέ κολοκύθας: