Κροκέτες πατάτας με λουκάνικο, idiazabal και σάλτσα bravas

Υλικά

Για τις κροκέτες:
500 γρ. ψίχα από βραστή πατάτα
70 γρ. τυρί idiazabal
140 γρ. λουκάνικο καυτερό μερακλίδικο “Μουτεβελής”
½ κ.γ. μπούκοβο
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι

Για το πανάρισμα/ τηγάνισμα:
Αλεύρι
2 αυγά
Panko

Ηλιέλαιο

Για τη μαγιονέζα:
1 κρόκος αυγού
¼ κ.γ. μουστάρδα
αλάτι
ξύδι λευκό
250 γρ. ηλιέλαιο

Για τη σάλτσα ντομάτας:
70 γρ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. κρεμμύδι
250 γρ. ντομάτα κονκασέ
10 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.γ. ξιδι

Για τη σάλτσα bravas:
100 γρ. μαγιονέζα
70 γρ. σάλτσα ντομάτας
αλάτι
πάπρικα

Για τις κροκέτες:
500 γρ. ψίχα από βραστή πατάτα
70 γρ. τυρί idiazabal
140 γρ. λουκάνικο καυτερό μερακλίδικο “Μουτεβελής”
½ κ.γ. μπούκοβο
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι

Για το πανάρισμα/ τηγάνισμα:
Αλεύρι
2 αυγά
Panko

Ηλιέλαιο

Για τη μαγιονέζα:
1 κρόκος αυγού
¼ κ.γ. μουστάρδα
αλάτι
ξύδι λευκό
250 γρ. ηλιέλαιο

Για τη σάλτσα ντομάτας:
70 γρ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. κρεμμύδι
250 γρ. ντομάτα κονκασέ
10 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.γ. ξιδι

Για τη σάλτσα bravas:
100 γρ. μαγιονέζα
70 γρ. σάλτσα ντομάτας
αλάτι
πάπρικα

Εκτέλεση

Για τις κροκέτες:

  1. Κόβουμε το λουκάνικο σε μικρό καρέ και το σοτάρουμε ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι. Αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Τρίβουμε το τυρί.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  4. Χωρίζουμε το μείγμα μας σε μπαλάκια των 25 γρ. και τα πλάθουμε να είναι στρογγυλά.

Για το πανάρισμα/ τηγάνισμα:

  1. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα αυγά με 2 κ.σ. νερό και χτυπάμε ελαφρά.
  2. Σε άλλα δύο ξεχωριστά μπολ βάζουμε το αλεύρι και το panko.
  3. Παίρνουμε λίγα λίγα τα μπαλάκια από το μείγμα μας και τα βουτάμε καλά με τη σειρά σε αλεύρι, αυγό και τέλος panko.
  4. Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα αρκετό ηλιέλαιο στους 180ο C και τηγανίζουμε τις κροκέτες για 2-3΄, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
  5. Τις τοποθετούμε σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τις σερβίρουμε.

Για τη μαγιονέζα:

  1. Τοποθετούμε σε ένα μπολ τον κρόκο, τη μουστάρδα, ελάχιστο ξύδι και αλάτι.
  2. Χτυπάμε με ένα σύρμα καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε σε πολύ αργή ροή το ηλιέλαιο. Όταν αρχίσει να δένει η μαγιονέζα, συνεχίζουμε να χτυπάμε ρίχνοντας λίγο πιο γρήγορα το λάδι.
  3. Αν είναι πολύ σφιχτή κατά τη διαδικασία, προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό.

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο ολόκληρο.
  2. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και την πάπρικα και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει πολύ, περίπου 20-25΄.
  3. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το ξύδι και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι.
  4. Αφαιρούμε το σκόρδο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη σάλτσα bravas:

  1. Αναμειγνύουμε τη μαγιονέζα με τη σάλτσα ντομάτας.
  2. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πάπρικα.