Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

55g βούτυρο
55g αλεύρι
580g γάλα
1 μοσχοκάρυδο
λάδι τρούφας 3g
140g τριμμένη παρμεζάνα
130g κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι

Για τα λαχανικά

1 μελιτζάνα
2 κολοκύθια
1 πατάτα
½ μικρό κρεμμύδι
ελαιόλαδο
1 πρέζα γκαλανγκάλ

*Το γκαλανγκάλ συνδυάζει τα πικάντικα και λεμονάτα αρώματα του τζίντζερ, τη ξυλώδη μυρωδιά του κουρκουμά, τη γλυκιά και παιχνιδιάρικη νότα του κάρδαμου μαζί με απαλά ίχνη ευκάλυπτου.

Για τον κιμά

750g κιμάς μόσχου
4g σκόρδο χωρίς φύτρα
90g ψιλοκομμένο κρεμμύδι
75g ελαιόλαδο
1 γαρύφαλλο
3g κανέλα
1g (4 κόκκους) μπαχάρι
90g κόκκινο κρασί
140g ντομάτα κονκασέ
4g ανθό αλατιού

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

150g γιαούρτι
1 κ. σ. ψιλοκομ. σχοινόπρασο
1 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τα λαζάνια

1 πακέτο λαζάνια
παρμεζάνα
μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)
ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
βούτυρο για το σκεύος

Για τη σάλτσα ντομάτα

χυμός ντομάτας
λεμονγκρας
τζίντζερ
γκαλανγκάλ
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι

 

Για τη μπεσαμέλ

55g βούτυρο
55g αλεύρι
580g γάλα
1 μοσχοκάρυδο
λάδι τρούφας 3g
140g τριμμένη παρμεζάνα
130g κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι

Για τα λαχανικά

1 μελιτζάνα
2 κολοκύθια
1 πατάτα
½ μικρό κρεμμύδι
ελαιόλαδο
1 πρέζα γκαλανγκάλ

*Το γκαλανγκάλ συνδυάζει τα πικάντικα και λεμονάτα αρώματα του τζίντζερ, τη ξυλώδη μυρωδιά του κουρκουμά, τη γλυκιά και παιχνιδιάρικη νότα του κάρδαμου μαζί με απαλά ίχνη ευκάλυπτου.

Για τον κιμά

750g κιμάς μόσχου
4g σκόρδο χωρίς φύτρα
90g ψιλοκομμένο κρεμμύδι
75g ελαιόλαδο
1 γαρύφαλλο
3g κανέλα
1g (4 κόκκους) μπαχάρι
90g κόκκινο κρασί
140g ντομάτα κονκασέ
4g ανθό αλατιού

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

150g γιαούρτι
1 κ. σ. ψιλοκομ. σχοινόπρασο
1 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τα λαζάνια

1 πακέτο λαζάνια
παρμεζάνα
μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)
ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
βούτυρο για το σκεύος

Για τη σάλτσα ντομάτα

χυμός ντομάτας
λεμονγκρας
τζίντζερ
γκαλανγκάλ
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για την μπεσαμέλ

  1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο.
  2. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα (κρύα για να μη σβολιάσει).
  4. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 4΄.
  5. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και το λάδι τρούφας.

Για τα λαχανικά

  1. Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  3. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο.
  4. Βάζουμε μέσα τις μελιτζάνες με το κολοκύθι, προσθέτουμε την πατάτα και στο τέλος το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε συνολικά για 5- 6 ΄.
  5. Αλατιπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γκαλανγκάλ.
  6. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε ένα σκεύος να κρυώσει.

Για τον κιμά

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε.
  3. Μόλις αρχίσει να ροδίζει, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.
  4. Τσιγαρίζουμε για 3- 4΄.
  5. Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και το αφήνουμε να συμπυκνωθεί.
  6. Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, 250g νερό και μαγειρεύουμε για 40΄.
  7. Διορθώνουμε τη γεύση με τον ανθό αλατιού.

Για την σάλτσα γιαουρτιού

  1. Τοποθετούμε σε ένα μπολ το γιαούρτι.
  2. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για τα λαζάνια

  1. Βράζουμε νερό και ζεματάμε για 3΄τα λαζάνια, τα παγώνουμε σε νερό με πάγο και μετά τα στεγνώνουμε.
  2. Παίρνουμε ένα σκεύος, το αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  3. Στρώνουμε μια σειρά από ζεματισμένα λαζάνια και πάνω τους αλείφουμε 2 κουταλιές απο τη μπεσαμέλ.
  4. Πασπαλίζουμε με τα λαχανικά σωτέ και τρίβουμε παρμεζάνα.
  5. Καλύπτουμε με δεύτερη στρώση λαζάνια, bechamel, κιμά, παρμεζάνα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτάσουμε στο ύψος του σκεύους, σίγουρα 3-4 στρώσεις
  6. Κλείνουμε με μια διπλή στρώση μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με αρκετή τριμμένη παρμεζάνα.
  7. Ψήνουμε στους 180οC για 35- 40΄.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει ιδανικό όλο το βράδυ.
  9. Την επόμενη κόβουμε φέτες πάχους 2 εκατοστών και τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές σε ελαιόλαδο.

Για την σάλτσα ντομάτας

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χυμό ντομάτας.
  2. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το lemongrass αρκετά ψιλοκομμένα (αν έχετε ένα multi μπορείτε να τα πολτοποιήσετε), το γκαλανγκάλ, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
  3. Μαγειρεύουμε για 10 – 15΄.
  4. Διορθώνουμε τη γεύση σε αλάτι.

Για το στήσιμο του πιάτου

Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τη σάλτσα ντομάτα, από πάνω τα τηγανητά λαζάνια και γαρνίρουμε με το γιαούρτι και φύτρες.