Πασχαλινό Τσουρέκι γεμιστό με λουκάνικο χωριάτικο μαριναρισμένο με πορτοκάλι και κόκκινο κρασί

Tσουρέκι γεμιστό με λουκάνικα Καλαμάτας, μαριναρισμένα σε κόκκινο κρασί και πορτοκάλι

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για το τσουρέκι
510g αλεύρι τύπου Robin hood ή πολυτελείας
25g νωπή μαγιά
110g κρυσταλλική ζάχαρη
90g βούτυρο 82% αγελαδινό
60g γάλα πλήρες
60g νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 αυγά
3g μαχλέπι
1.5g μαστίχα ή 4-5 σταγόνες μαστιχέλαιο
3g αλάτι 

Για το στήσιμο
1 δόση τσουρέκι
1 πακέτο λουκάνικα Μουτεβελής με πορτοκάλι και κόκκινο κρασί
1 αυγό
1 κ. σ. κρέμα γάλακτος
λίγο βούτυρο για το αλεύρωμα της φόρμας

 

Για το τσουρέκι
510g αλεύρι τύπου Robin hood ή πολυτελείας
25g νωπή μαγιά
110g κρυσταλλική ζάχαρη
90g βούτυρο 82% αγελαδινό
60g γάλα πλήρες
60g νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 αυγά
3g μαχλέπι
1.5g μαστίχα ή 4-5 σταγόνες μαστιχέλαιο
3g αλάτι 

Για το στήσιμο
1 δόση τσουρέκι
1 πακέτο λουκάνικα Μουτεβελής με πορτοκάλι και κόκκινο κρασί
1 αυγό
1 κ. σ. κρέμα γάλακτος
λίγο βούτυρο για το αλεύρωμα της φόρμας

 

Εκτέλεση

Τσουρέκι

  • Τοποθετούμε σε ένα γουδί τη μαστίχα μαζί με 1 κ. σ. ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί ώστε να γίνουν σκόνη.
  • Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζι με το αλάτι και τη ζάχαρη καθώς και τη σκόνη μαστίχας και το μαχλέπι.
  • Παράλληλα σε ένα δεύτερο σκεύος, βάζουμε το νερό, το γάλα, τα αυγά, το βουτυρο και τη μαγιά και ενσωματώνουμε με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.
  • Ενώνουμε τα δύο μείγματα σιγά σιγά με σταθερή ροή και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 5΄.
  • Ανεβάζουμε την ταχύτητα στο γρήγορο και δουλεύουμε για άλλα 5΄.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  • Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένα ωραίο γυαλιστερό ζυμάρι.
  • Το βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ, το σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει

Στήσιμο

  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα λουκάνικα σε ελαιόλαδο για 2΄ να πάρουν χρώμα αλλά να μην μαγειρευτούν μέχρι μέσα
  • Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε το αυγό και την κρέμα και τα χτυπάμε καλά με αυγοδάρτη.
  • Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι το τοποθετούμε σε έναν πάγκο εργασίας μαζί με λίγο αλεύρι.
  • Το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος 5mm.
  • Παίρνουμε μια φόρμα για κεικ, την βουτυρώνουμε και τοποθετούμε το τσουρέκι σε στρώσεις βάζοντας ενδιάμεσα τα λουκάνικα.
  • Μόλις φτάσουμε στα 2/3 της φόρμας σε ύψος, φτιάχνουμε όμορφο το κλείσιμο και αλείφουμε με το μείγμα του αυγού με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Ψήνουμε στους 165ο με αέρα για 40΄ περίπου.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

 

**Η συνταγή είναι του Δημήτρη Χρονόπουλου και τον ευχαριστούμε που την μοιράστηκε μαζί μας!