Πασχαλινό Τσουρέκι γεμιστό με λουκάνικο χωριάτικο μαριναρισμένο με πορτοκάλι και κόκκινο κρασί

Tσουρέκι γεμιστό με λουκάνικα Καλαμάτας, μαριναρισμένα σε κόκκινο κρασί και πορτοκάλι

Share:

Υλικά

Για το τσουρέκι
510g αλεύρι τύπου Robin hood ή πολυτελείας
25g νωπή μαγιά
110g κρυσταλλική ζάχαρη
90g βούτυρο 82% αγελαδινό
60g γάλα πλήρες
60g νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 αυγά
3g μαχλέπι
1.5g μαστίχα ή 4-5 σταγόνες μαστιχέλαιο
3g αλάτι 

Για το στήσιμο
1 δόση τσουρέκι
1 πακέτο λουκάνικα Μουτεβελής με πορτοκάλι και κόκκινο κρασί
1 αυγό
1 κ. σ. κρέμα γάλακτος
λίγο βούτυρο για το αλεύρωμα της φόρμας

 

Για το τσουρέκι
510g αλεύρι τύπου Robin hood ή πολυτελείας
25g νωπή μαγιά
110g κρυσταλλική ζάχαρη
90g βούτυρο 82% αγελαδινό
60g γάλα πλήρες
60g νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 αυγά
3g μαχλέπι
1.5g μαστίχα ή 4-5 σταγόνες μαστιχέλαιο
3g αλάτι 

Για το στήσιμο
1 δόση τσουρέκι
1 πακέτο λουκάνικα Μουτεβελής με πορτοκάλι και κόκκινο κρασί
1 αυγό
1 κ. σ. κρέμα γάλακτος
λίγο βούτυρο για το αλεύρωμα της φόρμας

 

Εκτέλεση

Τσουρέκι

  • Τοποθετούμε σε ένα γουδί τη μαστίχα μαζί με 1 κ. σ. ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί ώστε να γίνουν σκόνη.
  • Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζι με το αλάτι και τη ζάχαρη καθώς και τη σκόνη μαστίχας και το μαχλέπι.
  • Παράλληλα σε ένα δεύτερο σκεύος, βάζουμε το νερό, το γάλα, τα αυγά, το βουτυρο και τη μαγιά και ενσωματώνουμε με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.
  • Ενώνουμε τα δύο μείγματα σιγά σιγά με σταθερή ροή και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 5΄.
  • Ανεβάζουμε την ταχύτητα στο γρήγορο και δουλεύουμε για άλλα 5΄.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  • Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένα ωραίο γυαλιστερό ζυμάρι.
  • Το βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ, το σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει

Στήσιμο

  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα λουκάνικα σε ελαιόλαδο για 2΄ να πάρουν χρώμα αλλά να μην μαγειρευτούν μέχρι μέσα
  • Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε το αυγό και την κρέμα και τα χτυπάμε καλά με αυγοδάρτη.
  • Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι το τοποθετούμε σε έναν πάγκο εργασίας μαζί με λίγο αλεύρι.
  • Το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος 5mm.
  • Παίρνουμε μια φόρμα για κεικ, την βουτυρώνουμε και τοποθετούμε το τσουρέκι σε στρώσεις βάζοντας ενδιάμεσα τα λουκάνικα.
  • Μόλις φτάσουμε στα 2/3 της φόρμας σε ύψος, φτιάχνουμε όμορφο το κλείσιμο και αλείφουμε με το μείγμα του αυγού με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Ψήνουμε στους 165ο με αέρα για 40΄ περίπου.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

 

**Η συνταγή είναι του Δημήτρη Χρονόπουλου και τον ευχαριστούμε που την μοιράστηκε μαζί μας!