Ψωμί βουτύρου με ντοματίνια, ελιά και δεντρολίβανο σα Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Αφράτο ψωμάκι γεμιστό με μυρωδικά, σε σχήμα χριστουγεννιάτικο δέντρο

Share:

Υλικά

Για τη ζύμη

500g αλεύρι πολυτελείας
500g κίτρινο
17g ξερή μαγιά
20g αλάτι
600g νερό

3 κουτ σούπας ελαιόλαδο
40g βούτυρο κομμένο σε κύβους

Για το πλάσιμο

15 ντοματίνια κομμένα στα 4
20 ελιές σε ροδέλες
2 κουτ. σούπας φύλλα απο φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

Για τη ζύμη

500g αλεύρι πολυτελείας
500g κίτρινο
17g ξερή μαγιά
20g αλάτι
600g νερό

3 κουτ σούπας ελαιόλαδο
40g βούτυρο κομμένο σε κύβους

Για το πλάσιμο

15 ντοματίνια κομμένα στα 4
20 ελιές σε ροδέλες
2 κουτ. σούπας φύλλα απο φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

  1. Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τα δυο αλεύρια
  2. Τοποθετούμε στο μίξερ το αξεσουάρ που χρησιμοποιείται για το ψωμί και ονομάζεται γάντζος
  3. Ρίχνουμε τη μαγιά στο αλεύρι, προσέχοντας να την ακουμπήσουμε στο ένα άκρο του κάδου και στην ακριβώς απέναντι πλευρά βάζουμε το αλάτι
  4. Αρχίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα την ανάδευση προσθέτοντας το νερό.
  5. Ζυμώνουμε για 5λ σε μέτρια ταχύτητα.
  6. Αυξάνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για άλλα 5λ.
  7. Το αποτέλεσμα είναι ένα ωραίο γυαλιστερό και ελαστικό ζυμάρι
  8. Το αφαιρούμε απο τον κάδο και το αφήνουμε σε ένα σκεύος σκεπασμένο για 30-40λ να ξεκουραστεί.
  9. Εν συνεχεία, παίρνουμε το ζυμάρι μας, το ακουμπάμε σε έναν πάγκο εργασίας και με λίγο αλεύρι το απλώνουμε σα ν ανοίγουμε ένα φύλλο πίτας πάχος 4-5mm
  10. Πασπαλίζουμε την γέμιση προσεκτικά να πάει παντού
  11. Πιάνουμε το ζυμάρι στην κάτω πλευρά και αρχίζουμε να ρολάρουμε προς τα πάνω
  12. Με ένα μαχαίρι τώρα κόβουμε σε ροζέτες πάχους 2cm.
  13. Παίρνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το ελαιόλαδο
  14. Τοποθετούμε τώρα τις ροζέτες του ψωμιού ξεκινώντας σα να κτίζουμε μια πυραμίδα.
  15. Πάνω σε κάθε “ψωμάκι” βάζουμε ένα κομματάκι βούτυρο
  16. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει άλλα 30λ
  17. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC με αέρα και αντιστάσεις και ψήνουμε για 25λ
Εκτέλεση