Στήθος κοτόπουλο ρολο, τυλιγμένο σε προσούτο και γεμιστό με αχλάδι, gorgonzola και καρύδια με συνοδευτικό fregola sarda, μαγειρεμένη με την τεχνική του ριζότο

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για το κοτόπουλο

1 στήθος κοτόπουλο (με το δέρμα)
3 φέτες προσούτο
1 κουτ. σούπας κρέμα απο gorgonzola
1κλωνάρι δεντρολίβανο
5 κλωνάρια σχοινόπρασο
4-5 καρύδια ή pecan
½ αχλάδι
αλάτι, πιπέρι
50g βούτυρο

Για την fregola

100g fregola sarda
½ κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
20g βούτυρο
½ αχλάδι
1 κουτ γλυκού πάστα καυτερής πιπεριάς
400g ζωμός κοτόπουλο
αλάτι
για το δέσιμο
μια κουταλιά κρέμα από gorgonzola
20g ακόμα βούτυρο
25g παρμεζάνα

Για το κοτόπουλο

1 στήθος κοτόπουλο (με το δέρμα)
3 φέτες προσούτο
1 κουτ. σούπας κρέμα απο gorgonzola
1κλωνάρι δεντρολίβανο
5 κλωνάρια σχοινόπρασο
4-5 καρύδια ή pecan
½ αχλάδι
αλάτι, πιπέρι
50g βούτυρο

Για την fregola

100g fregola sarda
½ κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
20g βούτυρο
½ αχλάδι
1 κουτ γλυκού πάστα καυτερής πιπεριάς
400g ζωμός κοτόπουλο
αλάτι
για το δέσιμο
μια κουταλιά κρέμα από gorgonzola
20g ακόμα βούτυρο
25g παρμεζάνα

Εκτέλεση

Κοτόπουλο:

  1. Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη γέμιση.
  2. Αφαιρούμε τα φύλλα μόνο από το δεντρολίβανο, τα ψιλοκόβουμε μαζι με το σχοινόπρασο και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  3. Κόβουμε το αχλάδι σε κύβους.
  4. Προσθέτουμε τα pecan χοντροκομμένα καθώς και το αχλάδι και την κρέμα gorgonzola.
  5. Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι.
  6. Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι το στήθος του κοτόπουλο σαν βεντάλια.
  7. Απλώνουμε μια διάφανη μεμβράνη πάνω στο ξύλο κοπής μας και στο κέντρο τοποθετούμε 3- 4 φέτες προσούτο ανάλογα με το μεγεθος του στήθους που έχουμε.
  8. Επάνω του ακουμπάμε το στήθος με την πλευρά του δέρματος να ακουμπάει πάνω στο προσούτο.
  9. Βάζουμε στο κέντρο ακριβώς 2 κουταλιές από τη γέμιση που φτιάξαμε και με τη βοήθεια της μεμβράνης κάνουμε ένα σφιχτό ρολό.
  10. Το σφραγίζουμε πολύ καλά με μια δεύτερη στρώση μεμβράνης.
  11. Τοποθετούμε το κοτόπουλο όπως είναι με τη μεμβράνη για 15΄ σε νερό που σιγοβράζει ή σε ζωμό κοτόπουλο.
  12. Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κοτόπουλο από τον ζωμό, το ξετυλίγουμε προσεκτικά και το βάζουμε σε ένα ταψί μαζι με το βούτυρο.
  13. Τελειώνουμε το ψήσιμο για 5- 6΄ στους 200ο να πάρει χρώμα.

Fregola sarda:

  1. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο.
  2. Σπάμε το σκόρδο με την πίσω πλευρά ενός μαχαριού.
  3. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  4. Κόβουμε το αχλάδι σε κύβους και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  5. Συνεχίζουμε με την πάστα της πιπεριάς.
  6. Προσθέτουμε την fregola και την καβουρδίζουμε για 2- 3΄.
  7. Σβήνουμε με ζωμό κοτόπουλο σαν να κάνουμε ριζότο, προσθέτοντας ζωμό σιγά σιγά μέχρι να μαγειρευτεί το ζυμαρικό (ο ζωμός που θα χρειαστει επηρεάζεται και από το μέγεθος της κατσαρόλας οπότε μπορεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο από τα 400g που προτείνουμε)
  8. Όταν το ζυμαρικό είναι σχεδόν έτοιμο (η fregola που χρησιμοποιήσαμε εμείς θέλει περίπου 15- 17΄, ελέγξτε την αναφορά στη συσκευασία) αφαιρούμε από τη φωτιά και χυλώνουμε με την κρέμα gorgonzola, το βούτυρο και την παρμεζάνα.
  9. Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι και είμαστε έτοιμοι.

Στήσιμο:

Βάζουμε το ζυμαρικό στο κέντρο του πιάτου και το απλώνουμε να πάει παντου
τοποθετούμε το ρολό κοτόπουλο από πάνω και απολαμβάνουμε.