Σαγανάκι Θαλασσινών με νιόκι πατάτας

Χταπόδι και γαρίδα κοιλάδας με σάλτσα σαγανάκι, πικάντικη φέτα και χειροποίητα νιόκι πατάτας

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για 4 άτομα

Νιόκι πατάτας
Νιόκι πατάτας (βλέπε συνταγή)

Για το χταπόδι
½ χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
1 καρότο
1 φινόκιο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι
½ σέλερι
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
400g ψιλοκομμένη ντομάτα
200g κόκκινο κρασί

Για τις γαρίδες και τη σάλτσα
σαγανάκι

400g ψιλοκομμένη ντομάτα
200g κόκκινο κρασί
200g ζωμό γαρίδας
2 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι σέλερι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα νιόκι
1 πορτοκάλι
Λίγο αστεροειδή γλυκάνισο
Λίγη φέτα για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι

Tip

Ο όρος σαγανάκι, προέρχεται από το σκεύος μέσα στο οποίο
παρασκευάζεται, δηλαδή το τούρκικης προέλευσης sahan δηλαδή τηγάνι.

Για 4 άτομα

Νιόκι πατάτας
Νιόκι πατάτας (βλέπε συνταγή)

Για το χταπόδι
½ χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
1 καρότο
1 φινόκιο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι
½ σέλερι
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
400g ψιλοκομμένη ντομάτα
200g κόκκινο κρασί

Για τις γαρίδες και τη σάλτσα
σαγανάκι

400g ψιλοκομμένη ντομάτα
200g κόκκινο κρασί
200g ζωμό γαρίδας
2 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι σέλερι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα νιόκι
1 πορτοκάλι
Λίγο αστεροειδή γλυκάνισο
Λίγη φέτα για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι

Ο όρος σαγανάκι, προέρχεται από το σκεύος μέσα στο οποίο
παρασκευάζεται, δηλαδή το τούρκικης προέλευσης sahan δηλαδή τηγάνι.

Εκτέλεση

Νιόκι πατάτας

Follow the link

Χταπόδι

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό καρότο.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό φινόκιο.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό κρεμμύδι.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό σέλερι
  • Καθαρίζουμε και σπάμε 1 σκελίδα σκόρδο.
  • Τοποθετούμε σε ένα ταψί το χταπόδι, προσθέτουμε τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού).
  • Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
  • Τοποθετούμε στο φούρνο για 1 ½ ώρα περίπου στους 180 ο μέχρι το χταπόδι να τρυπιέται εύκολα με ένα μαχαίρι και να δείχνει τρυφερό.

Γαρίδες και σάλτσα σαγανάκι

  • Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το κεφάλι (το κρατάμε για το ζωμό)
  • Κόβουμε το υπόλοιπο καρότο, κρεμμύδι, φινόκιο και σέλερι σε κύβους.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά.
  • Κόβουμε ένα πορτοκάλι στη μέση (αφού το έχουμε πλύνει) και το ρίχνουμε στα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
  • Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει το μισό και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα και το ζωμό γαρίδας.
  • Βράζουμε για περίπου 15 – 20΄ σε χαμηλή φωτιά.
  • Διορθώνουμε τη γεύση.

Σερβίρισμα

  • Για το τελείωμα και το στήσιμο του πιάτου, παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε τα νιόκι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες και το χταπόδι και τσιγαρίζουμε για 2-3’ να μισομαγειρευτούν.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα σαγανάκι, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη λιώσουμε τα νιόκι, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τριμμένη φέτα.

 

* στη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε και μύδια ή κάποιο άλλο θαλασσινό που αγαπάμε.