Σαλάτα του Καίσαρα με baby μαρούλι, καλαμπόκι, γραβιέρα, ντοματίνια και προζυμένια κρουτόν

Σαλάτα του Καίσαρα

Η σαλάτα του Καίσαρα, πρόβαρε τα ελληνικά της με γραβιέρα από την Κρήτη και σύγκλινο Μάνης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για τη σαλάτα
4 baby μαρούλια
6- 7 ντοματίνια
1 καλαμπόκι προβρασμένο
60- 70g γραβιέρα
60- 70g σύγκλινο Μάνης
λίγο ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
5g σκόρδο (περίπου ½ σκελίδα)
15g κρεμμύδι ψιλοκομμένο
15g αντζούγια
15g ξύδι κόκκινου κρασιού
15g μουστάρδα Dijon
10g χυμό λεμόνι
30g (1 τεμ.) κρόκο αυγού από μεγάλο αυγό αλλιώς 2 μικρούς
100g ελαιόλαδο
100g ηλιέλαιο
25g παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα
10 – 15 κρουτόν από προζυμένιο ψωμί

Historical Tip

Η γνωστή σε όλους μας «Σαλάτα του Καίσαρα» οφείλει το όνομα της στον Caesar Cardini, Ιταλό σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Caesar’s, o οποίος και τη δημιούργησε.

Για τη σαλάτα
4 baby μαρούλια
6- 7 ντοματίνια
1 καλαμπόκι προβρασμένο
60- 70g γραβιέρα
60- 70g σύγκλινο Μάνης
λίγο ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
5g σκόρδο (περίπου ½ σκελίδα)
15g κρεμμύδι ψιλοκομμένο
15g αντζούγια
15g ξύδι κόκκινου κρασιού
15g μουστάρδα Dijon
10g χυμό λεμόνι
30g (1 τεμ.) κρόκο αυγού από μεγάλο αυγό αλλιώς 2 μικρούς
100g ελαιόλαδο
100g ηλιέλαιο
25g παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα
10 – 15 κρουτόν από προζυμένιο ψωμί

Εκτέλεση

Σαλάτα

  • Πλένουμε και κόβουμε τα baby μαρούλια στα 4.
  • Πλένουμε και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
  • Αφαιρούμε τους σπόρους από το κοτσάνι του καλαμποκιού, κόβοντας περιμετρικά.
  • Παίρνουμε τη γραβιέρα και με ένα peeler κάνουμε flakes.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το σύγκλινο Μάνης με λίγο ελαιόλαδο.
συστατικά σαλάτας

Σάλτσα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τον κρόκο μαζί με το ξύδι το σκόρδο (ψιλοκομμένο ή τριμμένο), τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής και ανεβάζουμε σαν να κάνουμε μια μαγιονέζα (βάζοντας δηλαδή με αργή και σταθερή ροή) το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.
  • Προσθέτουμε την αντζούγια, το κρεμμύδι και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Σερβίρισμα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα μαρούλια.
  • Προσθέτουμε 2- 3 κ. σ. σάλτσα του Καίσαρα ανακατεύουμε και στη συνέχεια, τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ντοματίνια, καλαμπόκι, σύγκλινο, γραβιέρα, κρουτόν) από πάνω για να δώσουν χρώμα και όγκο στη σαλάτα μας.

     

Historical Tip

Η γνωστή σε όλους μας «Σαλάτα του Καίσαρα» οφείλει το όνομα της στον Caesar Cardini, Ιταλό σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Caesar’s, o οποίος και τη δημιούργησε.