Σούπα Κολοκύθα βελουτέ με κάστανα και αφρατεμένη κρέμα μοσχοκάρυδο από τον Ντίνο Φωτεινάκη

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Υλικά: Για τη σούπα κολοκύθας:

2kg κολοκύθα
1 λευκό κρεμμύδι
430ml ζωμό κότας ή λαχανικών
70ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 μοσχοκάρυδο
250g βούτυρο
1 τεμ. τζίντζερ
αλάτι
πιπέρι piment d’espelette

Για τα κάστανα:

200g προβρασμένα κάστανα
70ml ζωμό λαχανικών

Για την αφρατεμένη κρέμα μοσχοκάρυδο:

180ml κρέμα γάλακτος
1 τεμ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι piment d’espelette

 

 

 

Υλικά: Για τη σούπα κολοκύθας:

2kg κολοκύθα
1 λευκό κρεμμύδι
430ml ζωμό κότας ή λαχανικών
70ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 μοσχοκάρυδο
250g βούτυρο
1 τεμ. τζίντζερ
αλάτι
πιπέρι piment d’espelette

Για τα κάστανα:

200g προβρασμένα κάστανα
70ml ζωμό λαχανικών

Για την αφρατεμένη κρέμα μοσχοκάρυδο:

180ml κρέμα γάλακτος
1 τεμ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι piment d’espelette

Εκτέλεση

Σούπα κολοκύθας

  • Κόβουμε σε λεπτές φέτες την κολοκύθα και το κρεμμύδι.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε αρχικά το κρεμμύδι, αλατίζουμε και προσθέτουμε την κολοκύθα.
  • Τσιγαρίζουμε για 3- 4΄.
  • Σβήνουμε με τα 430ml ζωμό (κότας ή λαχανικών) και προσθέτουμε το τζίντζερ ψιλοκομμένο.
  • Σιγοβράζουμε για 30΄.
  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον κάδο του μπλέντερ (κρατάμε λίγο από το ζωμό που έχει περισσέψει ώστε να μπορούμε να διορθώσουμε την υφη αν χρειαστεί).
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
  • Διορθώνουμε σε αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι piment d’espelette.

Κάστανα

  • Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε τα κάστανα μαζί με τα 60- 70ml ζωμό λαχανικών και τα σιγοβράζουμε για περίπου 6- 7΄ μέχρι να γλασάρουν.

Αφρατεμένη κρέμα μοσχοκάρυδο

  • Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ, και με έναν αυγοδάρτη, χτυπάμε σε ελαφριά σαντιγύ, αλατίζουμε, προσθέτουμε piment d’espelette και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.
  • Κρατάμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Σερβίρισμα

Τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο 1- 2 κουταλιές από τα κάστανα,
από πάνω βάζουμε μια κουταλιά από την αφρατεμένη κρέμα μοσχοκάρυδο και με μία κανάτα σερβίρουμε τριγύρω την βελουτέ κολοκύθας.