Το σπανακόρυζο του Χριστόφορου Πέσκια

Share:

Υλικά

Για το Σπακόρυζο:

80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
500g σπανάκι καθαρισμένο και χωρίς τα κοτσάνια
100g πράσο ψιλοκομμένο (χρησιμοποιούμε το λευκό κομμάτι μόνο)
100g φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μάτσο ψιλοκομμένο άνηθο
1 μάτσο ψιλοκομμένα μυρώνια
1 μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 μάτσο ψιλοκομμένο μάραθο
100ml λευκό κρασί ασύρτικο
100g νερό
150g ρύζι τύπου Καρολίνα
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:

150g πρόβειο γιαούρτι πλήρες
30g ξινόγαλα
80g avruga (αυγά βασιλικής ρέγγας)

Για το σερβίρισμα:

φέτες από αυγοτάραχο
φλούδες από παστό λεμόνι

* είναι λεμόνι που έχουμε αφήσει για 30 ημέρες στο αλάτι (μπορούμε να τα βρούμε σε μαγαζιά με βορειο Αφρικάνικη κουζίνα)

** quenelle είναι τρόπος σερβιρίσματος χρησιμοποιώντας 2 κουτάλια και δημιουργώντας σχήμα οβαλ.

Για το Σπακόρυζο:

80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
500g σπανάκι καθαρισμένο και χωρίς τα κοτσάνια
100g πράσο ψιλοκομμένο (χρησιμοποιούμε το λευκό κομμάτι μόνο)
100g φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μάτσο ψιλοκομμένο άνηθο
1 μάτσο ψιλοκομμένα μυρώνια
1 μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 μάτσο ψιλοκομμένο μάραθο
100ml λευκό κρασί ασύρτικο
100g νερό
150g ρύζι τύπου Καρολίνα
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:

150g πρόβειο γιαούρτι πλήρες
30g ξινόγαλα
80g avruga (αυγά βασιλικής ρέγγας)

Για το σερβίρισμα:

φέτες από αυγοτάραχο
φλούδες από παστό λεμόνι

* είναι λεμόνι που έχουμε αφήσει για 30 ημέρες στο αλάτι (μπορούμε να τα βρούμε σε μαγαζιά με βορειο Αφρικάνικη κουζίνα)

** quenelle είναι τρόπος σερβιρίσματος χρησιμοποιώντας 2 κουτάλια και δημιουργώντας σχήμα οβαλ.

Εκτέλεση

Σπανακόρυζο

  • Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για 3- 4΄.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για άλλα 3΄.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε ίσα ίσα να μαλακώσει.
  • Σβήνουμε με το νερό και το λευκό κρασί.
  • Καλύπτουμε την κατσαρόλα με μαγειρική διάφανη μεμβράνη και κλείνουμε επιπλέον με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30΄.
  • Βγάζουμε την κατσαρολα απο τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
  • Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι.
  • Καλύπτουμε πάλι με το καπάκι και αφήνουμε “να μαριναριστεί” το σπανακόρυζο.

Σάλτσα

  • Σε ένα μικρό μπολ, τοποθετούμε το γιαούρτι και το ξινόγαλο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε το χαβιάρι και το ανακατεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα προσέχοντας να μην σπάσει το χαβιάρι (χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα).

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε με το κουτάλι το σπανακόρυζο σε σχήμα quenelle**.
Tοποθετούμε 3 quenelle στο πιάτο, από πάνω βάζουμε τις φετούλες αυγοτάραχο και το παστό λεμόνι σε μπαστουνάκια.
Γαρνίρουμε με την σάλτσα τριγύρω.