Καραβιδομακαρονάδα με ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς και πέστο κόλιανδρο

Μια διαφορετική καραβιδομακαρονάδα με καραβίδες Χαλκίδας και νότες Ταυλανδέζικης κουζίνας

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Υλικά

Για τις καραβίδες
6-7 Καραβίδες Χαλκίδας μέτριο μέγεθος
ελαιόλαδο, αλάτι

Για τη σάλτσα
40ml ελαιόλαδο
50g κρεμμύδι
1 κομμάτι τζίντζερ 2cm (δηλαδή 2g τριμμένο)
3g πάστα κόκκινο κάρυ
250g ζωμό καραβίδας
8g πελτές ντομάτας
70g γάλα καρύδας
10g ζάχαρη panela ή φοίνικα
χυμός και ξύσμα από 2 λάιμ

Για το πέστο
100g φρέσκο κόλιανδρο μόνο τα φύλλα
8g πάγο
40g λευκό αμύγδαλο
80g ελαιόλαδο
χυμό από 1 λάιμ
αλάτι 

Για την Μακαρονάδα
1 πακέτο ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς

Για το ζωμό καραβίδας
250g καρκάσες (δαγκάνες, κεφάλια, κέλυφος) καραβίδας
55g ελαιόλαδο
½ καρότο
½ κρεμμύδι
1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Tip

Το πέστο κόλιανδρο μπορεί να μείνει για μία εβδομάδα στο ψυγείο. Εναλλακτικά μπορείτε να το συντηρήσετε για 1 μήνα στην κατάψυξη σε παγοκύστες και να βγάζετε όσο χρειάζεστε.

Για τις καραβίδες
6-7 Καραβίδες Χαλκίδας μέτριο μέγεθος
ελαιόλαδο, αλάτι

Για τη σάλτσα
40ml ελαιόλαδο
50g κρεμμύδι
1 κομμάτι τζίντζερ 2cm (δηλαδή 2g τριμμένο)
3g πάστα κόκκινο κάρυ
250g ζωμό καραβίδας
8g πελτές ντομάτας
70g γάλα καρύδας
10g ζάχαρη panela ή φοίνικα
χυμός και ξύσμα από 2 λάιμ

Για το πέστο
100g φρέσκο κόλιανδρο μόνο τα φύλλα
8g πάγο
40g λευκό αμύγδαλο
80g ελαιόλαδο
χυμό από 1 λάιμ
αλάτι 

Για την Μακαρονάδα
1 πακέτο ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς

Για το ζωμό καραβίδας
250g καρκάσες (δαγκάνες, κεφάλια, κέλυφος) καραβίδας
55g ελαιόλαδο
½ καρότο
½ κρεμμύδι
1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Καραβίδες

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
  • Τοποθετούμε τις καραβίδες σε ένα ταψί, αλατίζουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο (περίπου 1 κ. σ.)
  • Ψήνουμε για 3- 4΄.

Σάλτσα

  • Τρίβουμε στον τρίφτη (στην ψιλή πλευρά το τζίντζερ).
  • Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το τριμμένο τζίντζερ και την πάστα κόκκινου κάρυ και τσιγαρίζουμε για 1- 2΄.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε άλλα 2΄.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας και τον καίμε στο τηγάνι για 1΄ ακόμα και σβήνουμε με το ζωμό καραβίδας. (συνταγή στο τέλος ή εδώ)
  • Βράζουμε για 4- 5΄ και προσθέτουμε το γάλα καρύδας.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα λάιμ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τα μακαρόνια.
  • Μαγειρεύουμε για 1΄ να χυλώσει η μακαρονάδα.

Πέστο κόλιανδρο

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα από τον κόλιανδρο.
  • Στύβουμε 1 λάιμ.
  • Τοποθετούμε στον κάδο του μπλέντερ όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Μακαρονάδα
Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σερβίρισμα
Τοποθετούμε στο πιάτο τα μακαρόνια, από πάνω τις καραβίδες και μια κ. γ. πέστο κόλιανδρο. 

Ζωμός καραβίδας

  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τις καραβίδες και τσιγαρίζουμε για 3- 4΄ να πάρουν όμορφο χρώμα.
  • Καθαρίζουμε και ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
  • Τα κόβουμε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις καραβίδες.
  • Τσιγαρίζουμε 2΄ ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε να πάει παντού.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι και καλύπτουμε με νερό κρύο, τόσο όσο να καλύψει απλά τις καραβίδες.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 30΄.
  • Σουρώνουμε.
  • Ο ζωμός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες.
Tip

Το πέστο κόλιανδρο μπορεί να μείνει για μία εβδομάδα στο ψυγείο. Εναλλακτικά μπορείτε να το συντηρήσετε για 1 μήνα στην κατάψυξη σε παγοκύστες και να βγάζετε όσο χρειάζεστε.