Πως Κάνουμε Ζωμό Καραβίδας Μπισκ (bisque)

Share:

Υλικά

250g καρκάσες (δαγκάνες, κεφάλια, κέλυφος) καραβίδας
55g ελαιόλαδο
½ καρότο
½ κρεμμύδι
1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

250g καρκάσες (δαγκάνες, κεφάλια, κέλυφος) καραβίδας
55g ελαιόλαδο
½ καρότο
½ κρεμμύδι
1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση
  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τις καραβίδες και τσιγαρίζουμε για 3- 4΄ να πάρουν όμορφο χρώμα.
  • Καθαρίζουμε και ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
  • Τα κόβουμε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις καραβίδες.
  • Τσιγαρίζουμε 2΄ ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε να πάει παντού.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι και καλύπτουμε με νερό κρύο, τόσο όσο να καλύψει απλά τις καραβίδες.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 30΄.
  • Σουρώνουμε.
  • Ο ζωμός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες.