Μελάνι σουπιάς μπορούμε να βρούμε σε delicatessen.
Εκτέλεση
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με τοπροζύμι.
Παράλληλα, διαλύουμε τη μαγιά στο νερό σε ένα άλλο σκεύος και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μελάνι της σουπιάς.
Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη και τα ρίχνουμε στο μείγμα του μίξερ.
Δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 5΄.
Προσθέτουμε το αλάτι και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο γρήγορη ταχύτητα αυτή τη φορά για άλλα 2΄.
Θέλουμε να έχουμε ένα ελαστικό και γυαλιστερό ζυμάρι.
Σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 25΄.
Διπλώνουμε το ζυμάρι μας άλλη μία φορά και αφήνουμε για άλλα 25΄.
Χωρίζουμε το ψωμί μας στα 2 και το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος περίπου 1.5 cm. Κόβουμε με ένα κουτάλι κατά μήκος στη μέση κρατώντας τα δυο άκρα ανέγγιχτα και στη συνέχεια κόβουμε άλλες 6 διαγώνιες τέμνουσες γραμμές σε αυτήν την κάθετη (αν σας φαίνεται δύσκολο, απλά ανοίγουμε όλο το ζυμάρι με τον πλάστη και όταν το τοποθετήσουμε στο ταψί, το πατάμε με τα δάχτυλα μας).
Τοποθετούμε το ψωμί μας σε ένα ταψί που έχουμε βάλει αρκετό ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200ο για 10΄.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο και ψήνουμε άλλα 5΄.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει