Παραδοσιακή Συνταγή για Καρμπονάρα με ένα twist

Share:

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα:

1 πακέτο Linguine
4 κρόκους αυγού
220g guanciale ή λαρδί ή άκοπο μπέικον
1 κ. γ. βούτυρο για το τσιγάρισμα
120g τριμμένη παρμεζάνα
200g νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
½ ματσο σχοινόπρασο
1 κ. γ. βούτυρο τρούφας
αλάτι, πιπέρι

Υλικά για 4 άτομα:

1 πακέτο Linguine
4 κρόκους αυγού
220g guanciale ή λαρδί ή άκοπο μπέικον
1 κ. γ. βούτυρο για το τσιγάρισμα
120g τριμμένη παρμεζάνα
200g νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
½ ματσο σχοινόπρασο
1 κ. γ. βούτυρο τρούφας
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

 

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά 2΄ λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία σε αλατισμένο νερό ώστε να είναι al dente.
  2. Κόβουμε το μπέικον ή το guanciale (ή το λαρδί) σε μπαστουνάκια.
  3. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι και λιώνουμε ελάχιστο βούτυρο.
  4. Τσιγαρίζουμε το μπέικον (ή όποιο αλλαντικό χρησιμοποιήσαμε) σε μέτρια φωτιά για περίπου 6- 7΄μέχρι να πάρει πολύ ωραίο χρώμα και να βγάλει το επιπλέον λίπος του.
  5. Σουρώνουμε το extra λίπος και το κρατάμε στην άκρη.
  6. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε το νερό του μαγειρέματος καθώς θέλουμε και τη γεύση αλλά και το άμυλο για τη σάλτσα μας.
  7. Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους και τους χτυπάμε ελαφρά.
  8. Προσθέτουμε 200g από το νερό που κρατήσαμε από τα μακαρόνια σε δόσεις ώστε να ανεβάσουμε σταδιακά τη θερμοκρασία και να μην ψηθεί το αυγό.
  9. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από το λίπος που κρατήσαμε προηγουμένως.
  10. Προσθέτουμε και το μισό από το τυρί και ανακατεύουμε.
  11. Βάζουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά μαζί με το μπέικον και τρίβουμε το υπόλοιπο τυρί.
  12. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε να παει παντού και να χυλώσει με τη θερμοκρασία των ζυμαρικών.
  13. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και το βούτυρο τρούφας.
  14. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

** Και για όποιον προτιμάει την Καρμπονάρα του με πεκορίνο ας ακολουθήσει το link 

Historical Tip

Μυστήριο παραμένει η προέλευση του πιάτου και δυστυχώς ούτε εμείς καταφέραμε να το λύσουμε. Η πιο γνωστή αναφορά γίνεται για ένα χωριό που ονομάζεται Carbonara. Υπάρχουν όμως και αναφορές ότι η ονομασία του πιάτου προέρχεται από τους Καρμπονάρους, ένα κίνημα τα μέλη του οποίου αναγκάζονταν να κρύβονται και γι’ αυτό “ανακάλυψαν” αυτή τη συνταγή καθώς χρειάζεται υλικά τα οποία είναι εύκολο να βρεθούν. Από όπου και να προέρχεται βέβαια το πιάτο, η νοστιμιά του είναι αδιαμφισβήτητη!