Ραγού με μοσχαρίσια ουρά, λουκάνικο chorizo και ελαφρά πικάντικη σάλτσα μουστάρδας με μανταρίνι και λάδι τρούφας

Σιγοψημένη μοσχαρίσια ουρά σε κόκκινο κρασί με λουκάνικο chorizo και μια σάλτσα μουστάρδας με μανταρίνι, λάδι τρούφας και καυτερό πιπέρι

Share:

Υλικά

Για το ραγού
900g μοσχαρίσια ουρά
14g αλάτι
30g αλεύρι
120g λουκάνικο chorizo
150g κρεμμύδι
3g θυμάρι
6g σκόρδο
25g σέλερι
150g σάλτσα ντομάτα Citrus με μέλι και αστεροειδή γλυκάνισο 
150g σκούρο ζωμό μόσχου
80g ελαιόλαδο
350g μαυροδάφνη
150g κόκκινο ξηρό κρασί
900g κοτόζουμο

Για τη σάλτσα μέλι, μανταρίνι, μουστάρδα
70g μέλι
190g χυμό μανταρίνι
καυτερό πιπέρι καγιέν ή espelette
85g citrus chian tangerine mustard sauce  with truffle oil

Για τον πουρέ πατάτας
Ακολουθήστε τον σύνδεσμο: «Βελούδινος Πουρές Πατάτας»

Για το ραγού
900g μοσχαρίσια ουρά
14g αλάτι
30g αλεύρι
120g λουκάνικο chorizo
150g κρεμμύδι
3g θυμάρι
6g σκόρδο
25g σέλερι
150g σάλτσα ντομάτα Citrus με μέλι και αστεροειδή γλυκάνισο 
150g σκούρο ζωμό μόσχου
80g ελαιόλαδο
350g μαυροδάφνη
150g κόκκινο ξηρό κρασί
900g κοτόζουμο

Για τη σάλτσα μέλι, μανταρίνι, μουστάρδα
70g μέλι
190g χυμό μανταρίνι
καυτερό πιπέρι καγιέν ή espelette
85g citrus chian tangerine mustard sauce  with truffle oil

Για τον πουρέ πατάτας
Ακολουθήστε τον σύνδεσμο: «Βελούδινος Πουρές Πατάτας»

Εκτέλεση

Ραγού

  • Κόβουμε τη μοσχαρίσια ουρά σε κομμάτια (ή καλύτερα ζητάμε από τον χασάπη να μας την κόψει).
  • Αλατίζουμε γενναιόδωρα.
  • Αλευρώνουμε και τινάζουμε ελαφρά το έξτρα αλεύρι.
  • Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Πλένουμε το σέλερι και το κόβουμε σε φέτες.
  • Κόβουμε σε κύβους το λουκάνικο chorizo.
  • Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τη μοσχαρίσια ουρά που αλευρώσαμε προηγουμένως. Μόλις ροδίσει, αφαιρούμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μαγειρεύουμε για 5΄ να καραμελώσουν ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το σέλερι, το θυμάρι και το chorizo μαγειρεύουμε για 3- 4΄.
  • Επαναφέρουμε την ουρά στην κατσαρόλα και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και το κόκκινο κρασί.
  • Παίρνει μια βράση και συμπυκνώνεται στο ½.
  • Προσθέτουμε το κοτόζουμο και το σκούρο ζωμό μόσχου.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 2,5 με 3 ώρες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό αλλά στόχος μας είναι μόλις έχει μαγειρευτεί το κρέας (δηλαδή να ξεκολλάει η ουρά από το κόκκαλο) να έχουμε έτοιμη παράλληλα στην σωστή υφή τη σάλτσα μας.

Σάλτσα μέλι, μουστάρδα, μανταρίνι

  • Βάζουμε το μέλι να βράσει και να καραμελώσει περίπου 5΄.
  • Σβήνουμε με τον χυμό μανταρίνι και αφήνουμε άλλα 5- 6΄ να αρχίσει να καραμελώνει το μείγμα ξανά.
  • Δένουμε με τη μουστάρδα και το καυτερό πιπέρι.
  • Αδειάζουμε σε μια σαλτσιέρα για να σερβίρουμε στη συνέχεια μαζί με το ραγού.

Πουρές πατάτας
Ακολουθήστε τον σύνδεσμο: «Βελούδινος Πουρές Πατάτας»

Σερβίρισμα
Τοποθετούμε τον πουρέ πατάτας σε ένα βαθύ πιάτο
Από πάνω τοποθετούμε τη μοσχαρίσια ουρά μαζί με αρκετή σάλτσα.
Στο σερβίρισμα γαρνίρουμε με τη σάλτσα μουστάρδας που θα δώσει αυτή την έξτρα σπίθα και θα δέσει την ένταση της σάλτσας μας.